Kvægformand: Nej tak til alle tre modeller fra Svarer-udvalget

Husdyrs fordøjelsesprocesser skal friholdes for afgift, mener producentforeningen LDM, der afviser alle tre modeller fra Svarer-udvalget.

750 kroner – nej tak. 375 kroner – nej tak. 125 kroner nej tak.

Landsforeningen af Danske Mælkeproducenter afviser alle tre modeller fra Svarer-udvalget.

- Det vil være bedre for forbrugerne at bruge pengene på LED-pærer og elbiler frem for at skulle betale mere for mælk og kød. Udskiftning af fossile brændsler med el vil gavne klimaet. Dyrere mælk gavner ingen, ja bortset fra flere ansatte djøf’ere og kontrollører, lyder det fra producentforeningens formand, Kjartan Poulsen.

Han bemærker, at Svarer-udvalget ikke har løst opgaven med at undgå negativ effekt på beskæftigelsen i landbruget, lækage – det vil sige flytning af produktion til udlandet – og prisstigninger for forbrugerne.

- Det viser nok blot, at opgaven ikke kan løses, siger Kjartan Poulsen, og tilføjer:

- Svarer-udvalget blev bedt om at finde muligheder for at pålægge afgifter på landbrugets CO2, og det har udvalget opfyldt, men desværre uden skelen til naturens CO2-kredsløb. Landbruget optager langt mere CO2, end der udledes, men det er der ingen godskrivning for.

- Dyrere mælk gavner ingen

Kjartan Poulsen, formand, LDM

Konkursrisiko stiger markant

LDM-formanden håber nu, at Landbrug & Fødevarer i de kommende grønne trepartsforhandlinger med regeringen og en række grønne organisationer vil arbejde for, at mælkeproduktionen ikke bliver hårdest ramt, som modellerne fra Svarer-udvalget ellers lægger op til.

Blandt andet stiger konkursrisikoen i kvægbruget med 25 procentpoint, fremgår det af rapporten fra udvalget. Desuden forudser eksperterne lækageeffekter på mindst 20 procent, stigende til over 40 procent i den model, der er økonomisk hårdest for kvægbruget.

- Hvis mælkeproduktion rammes hårdest, efterlader det ingen tvivl om, hvor nedgang i produktion og beskæftigelse rammer. Og det vil ikke kun ramme de nuværende producenter. Unge landbrugere kan kun blive skræmt af den udvikling, som modellerne fra udvalget beskriver, lyder det fra Kjartan Poulsen.

Læs også