Efter mink-nedlukning: Dyrlæger frygter for andre husdyr-brancher

Efter minkbranchens nedlukning er LVK-dyrlægerne bekymrede for, om noget lignende kan ske for eksempelvis landets husdyr.

- Vi er oprigtigt bekymrede for alle husdyr, når en zoonose kan lukke en branche ned på 14 dage.

Sådan lyder det fra Peter Hjort Jensen på vegne af dyrlægeforeningen LVK’s bestyrelse i et brev til medlemmerne, efter at statsminister Mette Frederiksen onsdag i sidste uge forlangte alle mink aflivet.

- Når dette kan ske for en professionel minkbranche, så er vi selvfølgelig flere, der har haft den tanke, om noget lignende kunne ske for eksempel for svineproduktionen. Vi kan se, hvordan nogle såkaldte eksperter prøver at nedgøre og mistænkeliggøre “de store virusfabrikker”, skriver Peter Hjort Jensen, der understreger, at LVK naturligvis i samarbejde med branche og interesseorganisationer vil kæmpe imod yderligere nedlukninger af brancher i dansk landbrug.

Dybt berørt

- Vi har i den seneste uge været vidne til et decideret overgreb på minkbranchen. LVKs dyrlæger og LVKs bestyrelse er dybt berørt over situationen, som vi har gjort alt for at undgå. Vi har oplevet en proces, der ikke er en retsstat værdig, skriver Peter Hjort Jensen.

I brevet skriver han, at alle i LVK er stolte af “det specialiserede minkteam, som i samarbejde med minkavlerne har været vigtige for branchen og med arbejdspladser og valutaindtjening bidraget til velfærden i Danmark”.

- Det har været spændende at rådgive jer minkfarmere de seneste cirka ti år. Vi er stolte af den afdeling, vi har bygget op, og I minkfarmere skal have stor tak for jeres opbakning til LVK’s minkafdeling.

- Til sidst vil vi give udtryk for vores store medfølelse over for de store livsforandringer, der vil komme for jer minkavlere. Dette kan vi næsten ikke sætte ord på, men I skal vide, at vi alle er dybt berørte af situationen, lyder det fra Peter Hjort Jensen.

Læs også