Høj egenfravænning med optimal sofodring

En svineproducent på Lolland har opnået højere mælkeydelse og egenfravænning med BoPils MamaDos system.

Igennem de sidste tre måneder har svineproducent Johan Zier Olsen ved Nakskov opnået en gennemsnitlig egenfravænning på 14,0 smågrise. Det flotte resultat er opnået uden mælkeanlæg og er alene opnået via optimal fodring af soen. Søerne ved Johan Zier Olsen fodres individuelt og automatisk fem gange dagligt. Det meddeler BoPil i en pressemeddelelse.

- Vi oplever, at det har en stor effekt på søernes pasningsevne, når vi fodrer vores søer i farestalden hyppigt og i små portioner. Søerne har fået et langt højere ydende yver, og jeg kan uden bekymring lægge 16 smågrise ud ved hver so, udtaler Johan Zier Olsen.

Johan Zier Olsen byggede et nyt so-anlæg til 1.450 søer ved Nakskov i 2018 og valgte i den forbindelse at installere BoPils MamaDos system i samtlige farestier.

Mere mælk – højere vægt

MamaDos tillader individuel fodring af soen i farestien via foderkurve. Den individuelle fodring kombineret med muligheden for at fodre i mange små portioner a 100 gram ad gangen, animerer soen til at komme op at stå i 25-30 minutter ad gangen. Blodtilførsel til de bagerste mælkekirtler påvirkes dermed positivt, og den bedre ydelse gør, at muligheden for at lægge flere grise til soen opstår.

Den øgede mælkeproduktion betyder desuden, at grisene har en højere fravænningsvægt. Hos Johan Zier Olsen ligger den på 4-500 gram pr. gris.

Færre ihjellagte

- Antal ihjellagte er også reduceret, da vi tydeligt ser, at smågrisene søger over i hulen, samtidigt med at den liggeflade, hvor soen lå, falder i temperatur. Vi får dermed alle fordelene ved, at søerne kan passe sine egne grise, uden at vi skal investere i et mælkeanlæg, og tilmed opnår vi færre ihjellagte pattegrise, fortæller Johan Zier Olsen.

BoPil oplyser, at de siden sommeren 2019 har installeret og planlagt installeringen af MamaDos i cirka 1.200 farestier fordelt på fire bedrifter.

cab

Læs mere om Fodring af grise

Foder er ikke bare foder - det er en hel videnskab. Bliv inspireret af branchens førende og få viden om den nyeste forskning inden for fodring af grise.

Læs mere her

Læs også