Ny rapport viser miljø- og klimagevinster ved biogas

Aarhus Universitet har udarbejdet en rapport for Energistyrelsen, der konkluderer, at der samlet set er en miljø- og klimamæssig gevinst ved afgasning af forskellige biomasse­sammensætninger, og at klimaeffekten ved biogas i landbrugssektoren er større end tidligere antaget.

Tidligere analyser på området har vist, at produktionen af biogas kan bidrage til en række gevinster for både miljø og klima. Dette bekræftes i en ny rapport fra Aarhus Universitet (AU) udarbejdet for Energistyrelsen. Rapporten undersøger de klima- og miljømæssige effekter af at afgasse forskellige biomassesammensætninger.

Det skriver Energistyrelsen i en pressemeddelelse onsdag.

Rapporten indeholder en række opdaterede resultater for miljø- og klimaeffekterne og giver en beskrivelse og kvantificering af alle relevante miljø- og klimaeffekter fra biogasproduktion, herunder energiproduktion, drivhusgasudledninger, kvælstofudvaskning, ammoniakfordampning, næringsstofudnyttelse og lugtgener fra udbringning. I rapporten undersøges effekterne fra fem forskellige biomassesammensætninger, hvor der sammenlignes med sandsynlige referencesituationer.

Rapporten konkluderer, at der samlet set er en miljø- og klimamæssig gevinst ved afgasning. Ved en opholdstid længere end 45 dage øges gevinsten ved biogas kun marginalt. Effekten afhænger især af mængden af tungt omsætteligt organisk materiale i biomassesammensætningen.

Større klimaeffekt ved biogas i landbrugssektoren

Samtidig konkluderer rapporten, at udledningen af metan fra ikke-afgasset kvæggylle er højere end tidligere beregnet, og udledningen fra ikke-afgasset svinegylle lavere. Det vil sige, at der er potentiale for en større reduktion af metan af at lade især kvæggylle afgasse, og at klimaeffekten ved biogas i landbrugssektoren dermed er større end tidligere antaget.

Derudover tager rapporten som noget nyt højde for en øget mineralisering af kvælstof i biogasreaktoren, hvilket giver en højere ammoniakfordampning, når den afgassede husdyrgødning efterfølgende udbringes på marken. Effekten kan afbødes ved for eksempel nedfældning af gyllen.

Læs også