Ny forskning fastslår: Veganere har større risiko for knoglefraktur

Der er en voksende liste over fordele og ulemper ved kødfrie diæter. For nylig blev øget risiko for knoglebrud identificeret som en risiko i en længerevarende, engelsk undersøgelse.

Tidligere undersøgelser har vist, at vegetarer har lavere knoglemineraltæthed end ikke-vegetarer, men sammenslutningerne af vegetariske kostvaner med risiko for knoglebrud var endnu uklare. 

Det fik forskere ved Nuffield Department of Population Health ved University of Oxford i England til at undersøge sammenhængen dybere.

Knogletæthed beskriver mængden af mineraler (for det meste calcium og fosfor) i et bestemt volumen i knoglen. Folkene bag undersøgelsen siger, at potentielle risikoforskelle er mulige på grund af flere faktorer, der ligger i valget af diæt. For det første har veganere en tendens til at have væsentligt lavere indtag af calcium, som de fleste får igennem mejeriprodukter. Både veganere og vegetarer har også ofte lavere indtag af komplet protein af høj kvalitet, da denne type protein ofte findes i animalske produkter. En anden overvejelse er, at folk med kødfrie diæter oftere har lavere BMI sammenlignet med kødspisere.

- Dette er den første omfattende undersøgelse og den hidtil største undersøgelse, der ser på risikoen for både samlede frakturer og fraktur på forskellige steder hos mennesker med forskellige sædvanlige kostvaner, ifølge undersøgelsens hovedforfatter, Tammy Tong, der er ernæringsepidemiolog hos Oxford.

Undersøgelsen viser, at der var 4,1 flere tilfælde hos vegetarer og 19,4 flere tilfælde hos veganer for hver 1.000 mennesker over en periode på 10 år. Forskerne konkluderer derfor, at ikke-kødspisere, især veganere, havde højere risici for enten samlede eller nogle stedsspecifikke frakturer - især hoftefrakturer.

Læs også