So-overlevelse er et vigtigt fokusområde

Seges Innovation bruger data fra danske sobesætninger til at øge viden om risikoperioder for sodødelighed, og hvordan management kan øge so-overlevelsen.

Højere so-overlevelse er godt for søernes velfærd, og der er også en økonomisk gevinst forbundet med højere overlevelse. Seges Innovation har beregnet en fortjeneste på 41,8 kroner ekstra pr. årsso for hver procentpoint stigning i so-overlevelsen i en besætning. En forbedring af so-overlevelsen med fem procentpoint i en besætning med 1.000 søer kan hermed bidrage med næsten 209.000 kroner årligt.

Det oplyser Tina Birk Jensen og Lisbeth Ulrich Hansen, Seges Innovation blandt andet i en artikel på DanBreds hjemmeside.

For at få bedre indsigt i årsager og risikoperioder for sodødelighed, analyserer Seges Innovation data fra danske sobesætninger, der er tilmeldt Seges InSight. Seges InSight er et digitalt værktøj, der hver måned genererer en statusrapport over besætningens produktivitet, herunder en status på so-overlevelse. Omkring 300 danske produktions- og avlsbesætninger er p.t. tilmeldt Seges InSight.

Ifølge data aflives cirka halvdelen af de søer, der dør i besætningerne, mens den anden halvdel dør pludseligt. Seges oplyser, at denne fordeling er ens, uanset om det er en besætning med høj so-overlevelse eller en besætning med lavere so-overlevelse, og landmændenes registreringer viser, at hovedårsagen til at grise aflives, enten er problemer med ben eller klove, mens hovedårsagen til pludselig død er »ukendt«.

Fokus på poltene

- For at øge so-overlevelsen bør dit fokus være på de unge polte, der skal blive til produktionssøer. Det er vigtigt at vælge robuste polte med optimal benstyrke og klovtilstand for at reducere risikoen for, at de skal aflives senere i livet, påpeger Tina Birk Jensen og Lisbeth Ulrich Hansen.

Når so-dødsfaldene analyseres, indikerer Seges Innovations data, at besætninger med høj overlevelsesrate er mere tilbøjelige til at sikre, at de unge søer bliver løbet igen efter første eller andet kuld, end besætninger med lavere overlevelse (under 85 procent).

Ifølge Seges indikerer disse mønstre, at besætninger med en høj so-overlevelse har et bedre setup for håndtering af deres unge søer, hvilket forbedrer den samlede overlevelsesrate.

Nøglen til bedre so-overlevelse

Tina Birk Jensen og Lisbeth Ulrich Hansen påpeger, at daglig inspektion af alle søer er afgørende og bør prioriteres og udføres som en særskilt opgave i besætningen.

- Alle søer bør inspiceres individuelt. For at identificere problemer med ben og klove bør søerne evalueres, mens de bevæger sig eller står. Dette kan gøres ved fodringstid, eller mens du foretager den daglige rengøring af stien.

Det påpeges endvidere, at tidlig behandling er vigtig for soens bedring, og at det skal besluttes, om soen skal behandles i stien eller flyttes til en hospitalssti.

- Tidlig behandling er særligt vigtigt for søer med klovproblemer, da behandlingen ikke vil have nogen effekt, hvis den startes for sent. Besætningen skal have tilstrækkelige og veletablerede hospitalsstier med blød og tør strøelse, og så skal soen nøje overvåges, hvis den placeres i en sygesti, så der kan evalueres på prognose og fremskridt i forhold til bedring.

- Vi anbefaler, at besætningsdyrlægen deltager i den løbende uddannelse af personalet og i evaluering og behandling af syge eller tilskadekomne søer, lyder det endvidere fra Tina Birk Jensen og Lisbeth Ulrich Hansen.

Find hele artiklen med gode råd og anbefalinger til en forbedret so-overlevelse på danbred.com.

Læs også