Midtjysk inventarfirma er tvunget til at lægge betydelige prisstigninger over på sine kunder. Det får nogle af disse til at stille planlagte byggerier i bero. Årsagen er prisstigninger fra underleverandører og på transport.
Lige nu bliver mange byggerier til griseproduktion forsinket og udskudt med et halvt års tid eller mere. Andre bliver helt sat i bero.
Det fortæller adm. direktør hos Vissing Agro A/S, Claus Brandt.
Han forklarer situationen med, at firmaet i denne tid er tvunget til at lægge betydelige prisstigninger over på sine kunder.
Vissing Agro får store dele af sine produkter produceret hos en kinesisk underleverandør, som har sat priserne op med omkring 20 procent i indeværende år.
Efter ankomsten til Danmark fra Kina bliver inventardelene monteret med plast-komponenter, der købes hjem fra producenter i blandt andet Italien, Spanien, Polen, Holland og Belgien. Prisen på disse plast-komponenter er steget med 30-40 procent.
Massive prisstigninger på skibstransport
- Udover de store prisstigninger på de varer, vi får hjem fra udlandet, oplever vi også massive prisstigninger på skibstransport fra Kina, fortæller Claus Brandt.
Før kostede det firmaet omkring 20.000 kroner at få en container med varer sejlet fra Kina til Danmark. Den pris er nu steget til cirka 122.000 kroner, altså godt og vel en seksdobling.
Udover de massive prisstigninger på varer og transport oplever det midtjyske inventarfirma nu også store forsinkelser på vareleverancerne fra sin kinesiske underleverandør.
- Transporten fra Kina tager under normale forhold cirka fem uger. Nu oplever vi så ofte forsinkelser på tre måneder, fordi der ikke er ledig plads på containerskibene, lyder det fra Claus Brandt.
Julevarer fylder skibene
- Årsagen er, at alle allerede nu er begyndt at bestille varer hjem fra Kina til julehandelen. Det drejer sig jo om alle mulige typer varer, lige fra elektronik til hårde hvidevarer, siger direktøren.
- Konsekvensen er, at vi i denne tid har kæmpestore problemer med at få de varer hjem, som vi står og skal bruge. Det betyder, at vi nu er begyndt at måtte sige nej til ordrer, fortsætter han.
Der kan gå adskillige måneder, inden vi får de varer hjem, som vi skal bruge til projekterne, og det er ikke alle, der vil vente på det, fortæller Claus Brandt.
Han har også kendskab til byggefirmaer, der siger nej tak til ordrer, fordi de ikke kan fremskaffe de varer, de skal bruge til byggeprojekterne.
Omsætningstab er uundgåeligt
Ifølge Claus Brandt vil den ekstraordinære situation uundgåeligt medføre et mærkbart omsætningstab for Vissing Agro. Han kan ikke sige hvor meget, da tingene hele tiden ændrer sig.
- Også noteringen på grisekød spiller selvfølgelig ind på landmændenes beslutninger. Her er det jo gået nedad på det seneste, og det kan vi mærke på vores salg af reservedele, fortæller direktøren.
- I øvrigt er svineproducenterne jo vant til udsving i noteringen, også når de planlægger større byggerier. Men så store stigninger i byggeprisen, som der er tale om lige nu, er de ikke vant til. Det får så nogen til at sætte ellers planlagte staldbyggerier i bero, konstaterer han.
Udvikler på ny faresti
I øjeblikket udvikler Vissing Agro A/S på en faresti, hvor soen kan gå frit omkring.
- Vores nye faresti er først og fremmest tiltænkt til tyske marked. Her er nye retningslinjer for dyrevelfærd nemlig på vej til at blive implementeret, fortæller Claus Brandt.
- Farestien kan også sagtens tænkes at blive relevant for danske smågriseproducenter, der vil skulle leve op til de tyske retningslinjer, hvis de vil sælge smågrise til tyske aftagere, siger han.
Fokuserer på inventar og fodringsanlæg
Vissing Agro A/S, der fokuserer på inventar og fodringsanlæg til grise, beskæftiger omkring 60 medarbejdere.
Udover på det danske hjemmemarked operer det midtjyske inventarfirma også i de øvrige nordiske lande samt Nordamerika, Asien og Østeuropa.
Inventaret, der er i varmgalvaniseret stål, fremstilles hos en kinesisk underleverandør efter Vissing Agro’s tegninger. Al produktudvikling og fremstilling af 0-serie produkter foregår hjemme i Danmark.