Landbrug er et holdspil – og banken er med i truppen

Den selvstændige virksomhedsrådgiver Kurt Skovsted mener, at alt for mange landbrug lever fra hånden til munden. - Vil man drive en seriøs virksomhed, så skal man se bankerne som en vigtig medspiller, siger han.

Der skal mere åbenhed ind i forholdet mellem landmanden og finansieringspartnerne. For der er brug for banken både i medgang og modgang, og specielt når markedet ikke arter sig som planlagt, er det vigtigt, at man har banken som medspiller, lyder det fra Kurt Skovsted, der driver virksomhedsrådgivningsfirmaet Skovsted Agro.

Desværre er det langt fra sådan, at det er i dag, mener han.

- Det har for mange i dansk landbrug været sådan, at der har været to modpoler: landbrugssektoren og finanssektoren. Men den tankegang dur ikke, hvis man vil drive en seriøs virksomhed, fortæller Kurt Skovsted.

Husk at informere

Ifølge rådgiveren er de virksomheder, der går nedenom og hjem, dem, der oftest ikke har styr på deres likviditet. I de virksomheder, som ikke har et ordentligt forhold til deres pengeinstitut, specielt når priserne er dårlige, er det vigtigt, at banken kan hjælpe med at holde forretningen i gang, mener han.

- Hvis ikke vi tager ved lære, og begynder at have et mere nært samarbejde med vores finansieringspartnere, så bliver det bankerne, der kommer til at bestemme, hvem der skal være her, og hvem der ikke skal

Kurt Skovsted, virksomhedsrådgiver, Skovsted Agro

De store udsving i for eksempel mælkepriserne betyder ifølge Kurt Skovsted, at finansieringspartnerne i landbruget kan være skeptiske overfor landmandens ageren, hvis ikke informationerne løber i en lind strøm, både når pengene vælter ind og fosser ud.

- Når landbruget anklager pengeinstitutter for ikke at være samarbejdsvillige, når bedriften skal udvides, så skal man huske, at for bare kort tid siden var situationen en helt anden. Lidt ydmyghed vil være fint, og måske skal man starte med at banke noget gæld af. Er vi indstillet på, at der skal drives landbrug, når priserne igen falder, så skal vi have en langsigtet plan klar, lyder det kontante råd fra Kurt Skovsted, og tilføjer:

- Hvis ikke vi tager ved lære, og begynder at have et mere nært samarbejde med vores finansieringspartnere, så bliver det bankerne, der kommer til at bestemme, hvem der skal være her, og hvem der ikke skal.

Vigtigt med dialog lige nu

En forestående CO2-afgift kan blive skæbnesvanger for både landbrug og landbrugets banker, og derfor er det rigtige tidspunkt kommet, hvis man vil i god dialog med sit pengeinstitut. For overlever landbruget ikke, så vil flere pengeinstitutter også bukke under, påpeger virksomhedsrådgiveren.

- Hvordan kommer vi på forkant med problemet, og hvad kommer det til at betyde i praksis? Hvad betydning vil en afgift få pr. liter mælk, pr. kg kød - pr. kg korn? Lad os prøve at rykke sammen i bussen, og det starter med, at vi går sammen med vores eget pengeinstitut, lyder opfordringen fra Kurt Skovsted.

Læs også