Manden med de gode nødder

Lars Olesen er Danmarks største valnøddeavler. Hans mål er at gøre de sunde nødder til en nicheproduktion med en god indtjening.

VALNØDDER - Visionen er at lave en forretning med en markant større indtjening pr. hektar end de fleste andre brancher indenfor jordbrugsområdet.

Der er kun to valnøddeavlere i Danmark, og Lars Olesen, Hesle Nygaard, Turupvej 127, Glamsbjerg, er med sin 8 hektar store plantage landets største. Hans vision er at gøre produktionen af de velsmagende nødder til en attraktiv nicheproduktion.

- Et hav af videnskabelige artikler fremhæver valnødder som en super sund spise på grund af valnøddernes høje indhold af omega 3 og omega 6 fedtsyre. Det er simpelthen sundt at spise valnødder, siger Lars Olesen og tilføjer, at fremtiden for valnøddeproduktion ligger lige til højrebenet:

- Det er et nyt dansk økologisk produkt, som er supersundt og kan give producenterne et dækningsbidrag fuldt på højde eller højere end hvede. 

Den gamle dame i haven

Valnøddeproduktionen på Hesle Nygaard startede i virkeligheden som en ren tilfældighed. Da Lars Olesen i 1991 købte ejendommen, stod der et vældigt træ ved huset, som han ikke kendte. I dag er det kun resterne af »den gamle dame«, der står tilbage i haven, som en skulptur, der minder ham om, hvordan det hele begyndte.

- Sådant et træ havde jeg ikke set før, og jeg var meget forundret, da det samme efterår regnede ned med valnødder på græsplænen, fortæller han. 

Pludselig stod der en plantage

I 1992 begyndte Lars Olesen, der er ivrig jæger, at plante skov på sin ejendom, og da han gerne ville lave alt selv, såede han også nogle valnødder sammen med agern og andre træfrø. Valnødderne spirede i hobetal og blev sået ud sammen med eg, bøg og ask for at lave en lille skov.

- Derefter glemte jeg alt om dem indtil en efterårsdag i 2008, hvor jeg kom til at kigge opad, da jeg gik gennem min lille skov. Her gik det op for mig, at jeg var blevet den stolte ejer af en lille valnøddeplantage uden at lægge mærke til det, fortæller Lars Olesen.

- Det var så spændende, at jeg ryddede alle de andre træer, så valnødderne kunne trives optimalt. Og de havde det så fint, at jeg fik blod på tanden for at plante flere, fortæller valnøddeavleren, der i 2017 og 2018 udvidede sin valnøddeplantage med yderligere 4,8 hektar til i alt 8 hektar. 

Alle fejl begået i læreprocessen

Valnøddetræerne på Hesle Nygaard stammer alle fra »den gamle dame«, der stod i haven, da Lars Olesen købte ejendommen. Det giver både fordele og ulemper. Fordelen er ifølge Lars Olesen, at træerne genetisk stammer fra egne eller – via vindbestøvning – lokale træer. Ulempen er, at man aldrig ved, hvad der kommer ud af et nyspiret træ, da det er resultatet af bestøvning af egne hunblomster med pollen fra måske fremmede træer. Resultatet ses først efter 8-15 år, hvor det kan afgøres, om nødderne har den rigtige kvalitet.

- Alle træerne i vores plantage giver forskellige nødder i størrelser, der strækker sig fra pinocchiokugler til golfbolde, siger Lars Olesen, som erkender, at det har været en længere læreproces at blive valnøddeavler.

- Vi er to valnøddeproducenter i Danmark. Den anden bor ved Silkeborg. Vi startede nogenlunde samtidigt og gør tingene på forskellig måde, men vi er enige om, at vi tilsammen har begået alle de fejltagelser, man kan begå, griner Lars Olesen. 

Træerne »lægger æg« i september

I dag er der styr på produktionen. Sæsonen i valnøddeplantagen starter i begyndelsen af maj, hvor valnøddetræerne springer ud. I midten og henimod slutningen af juni kommer de små blomster, og allerede her kan det trænede øje se på de små blomster, hvordan høsten udvikler sig.

I juli høstes de grønne valnødder, der håndplukkes lige som æbler, og i slutningen af september starter høsten af de tørre valnødder.

- Jeg har et træ, som altid kommer først, og når nødderne falder ned fra det, så ved jeg, at jeg skal ud og samle valnødder op de næste tre uger. Så lang tid tager det for valnøddetræerne at »lægge æggene«, fortæller Lars Olesen, der samler valnødderne op med et lille håndredskab. Næste år regner han med at købe større opsamlingsgrej, som kan monteres på en traktor. 

Firbenede græsslåmaskiner i plantagen

Et af fordelen ved valnøddeproduktion er ifølge Lars Olesen, at arbejdet i plantagen er minimalt.

- De store arbejdstimer ligger i etableringen af plantagen. Det går der mange timer med. Men det eneste, der skal gøres i plantagen, når først den er etableret og begynder at give valnødder, er slåning af græsset og opstamning af træerne, efterhånden som de vokser, fortæller han.

Og slåningen af græsset kan udmærket gøres af firbenede slåmaskiner.

- Jeg har lavet et forsøg med en lokal fårefarmer, som har sat får ud på halvanden hektar af min plantage. Det har været en rigtig god oplevelse. Det sparer diesel, så jeg vil gerne have får i plantagen igen til næste år, siger Lars Olesen. 

Vil gerne have flere kolleger

Den fynske valnøddeproducent ser lyst på fremtiden for valnøddeproduktion i Danmark, selv om det danske klima lige knapt leverer den varme, som valnøddetræerne godt kan lide.

- Men, siger han, sidste år var et rekordår, hvor valnødderne hang tungt på grenene, og i år har vi også fået en fornuftig høst. Så hvis man er klimabekymret, så skal man starte en valnøddeplantage, for det kan godt gå hen og blive en af fremtidens afgrøder, vurderer han og peger på, at valnødder er en robust afgrøde, som også tåler tørkeperioder.

Der er da også flere unge par, som har vist interesse for at starte en produktion.

- Jeg har haft besøg af et par fra Nordsjælland, som vil starte en valnøddeplantage på 10 hektar. Jeg har også haft besøg af et par IT-ingeniører, som har købt en gård på 35 hektar, hvor de er interesserede i at starte en valnøddeproduktion. Der er flere andre par plus det løse, fortæller Lars Olesen, som oplyser, at han aldrig har fået under 50 kroner pr. kilo valnødder, uanset om de er afsat til likørfirmaer, vinhandlere som bruger nødderne i deres julekurve, eller til private.

Så hvis man er parat til en langsigtet investering, kan man ifølge den fynske valnøddeproducent godt på sigt leve af valnøddeproduktion i Danmark.

- Men det tager tid. Og man skal turde tænke ud af boksen, siger Lars Olesen.

Læs også