Britisk griseproduktion frygter kollaps

Storbritanniens slagterier har et efterslæb på mere end 170.000 grise, efter at Brexit og coronapandemien har ført til en masseudvandring af østeuropæiske arbejdere.

Den britiske grisebranche frygter nu et større sammenbrud af sin produktion, da slagterierne fortsat står med et enormt efterslæb på sine svin.

Det skriver nyhedsmediet Reuters.

Brexit og coronapandemien har betydet, at en stor del af de østeuropæiske slagteriarbejdere har forladt landet.

Derved er slagterierne kommet bagud på sin produktion, og det giver anledning til pladsproblemer hos de britiske griseproducenter.

- Situationen er fuldstændig forfærdelig for svinefarme, både med hensyn til efterslæbet og økonomisk, har de britiske brancheorganisationer National Pig Association (NPA) og National Farmers Union (NFU) udtalt i et fælles brev til Storbritanniens miljøminister, Geroge Eustice.

Efterslæbet er lige nu vurderet til at være på mere end 170.000 grise. I oktober tilbød regeringen seks måneders nødvisum til 800 udenlandske slagtere, men ifølge NPA har kun 105 ankommet til England. Omstændighederne betyder, at svineproducenterne taber penge på grisene.

Og at mindst 30.000 søer er gået tabt i løbet af de sidste seks måneder. Det svarer til omkring 10 procent af den engelske besætning.

- Vi ser allerede et markant fald i antallet af avlsbesætninger, og vi frygter, at hvis intet ændrer sig, kan vi se en masseudvandring fra denne industri i løbet af de næste 12 måneder. Når først vi mister det produktionsgrundlag, får vi det ikke tilbage, udtaler NPA og NFU i sit brev. 

Taber 25 pund per gris

Ifølge de to organisationer, har landmændene været tvunget til at aflive i titusindvis af sunde grise, fordi man er løbet tør for plads. Og man opfordrer regeringen til at indkalde til et nødtopmøde for at finde løsninger. I den første uge af 2022 har der været meldinger fra producenter om, at forarbejdningsvirksomhederne kun har taget så få som 50 procent af de bestilte grise. 

Omkostninger i forbindelse med efterslæbet, rekordhøje foderprise og faldende notering betyder, at landmændene har tabt omkring 25 pund (223 kroner) per gris det seneste år. NPA og NFU har samtidig opfordret de britiske detailforretninger til at køre marketingkampagner for at øge salget af britisk svinekød og derved tilskynde slagterierne til at rydde efterslæbet.

En talsmand for den britiske regering har udtalt, den forventer fremskridt med at reducere efterslæbet af svin på gårde i de kommende måneder.

Læs også