Britiske landmænd fortsætter protester

Utilfredshed med fødevarepriser og billige importvarer har fået de europæiske protestaktioner til at sprede sig til Storbritannien.

Utilfredse britiske landmænd vil i den kommende weekend protestere over lave priser og billig import fra udlandet af fødevarer.

Efter Storbritanniens udtræden af EU har landet indgået en lang række handelsaftaler. Både med EU-lande, men også med tredjelande. Og det har gjort priserne på fødevarer ude i butikkerne lave i forhold til, hvad det koster at producere dem på de britiske øer.

Derfor protesterede landmænd i sidste uge i Wales og i det sydlige England. Men der er flere protester undervejs. Det siger Andrew Gibson, der til daglig er landmand i grevskabet Kent, og som har været primus motor i demonstrationerne.

- Vi går helt sikkert i aktion her i weekenden, og vi opfordrer andre til at slutte sig til os og gøre deres eget også. Det skal være en national indsats, for det ikke kun os, det handler om os, men hele branchen, siger han til avisen The Guardian.

- Landbruget er i knæ

Den protestaktion, der fandt sted i sidste uge, skete med langsomt kørende traktorer nær tunellen mod Frankrig ved Dover, og samtidig var landmænd på banen i Wales. Ifølge Farmers Weekly blev der parkeret traktorer udenfor Wales' landdistriktsminister, og der blev dyttet i hornene på traktorerne.

Andrew Gibson fortæller, at han håber på, at weekendens protester vil gøre det klart, hvad han og de andre protesterende landmænd prøver på at opnå.

- Hele industrien er i knæ, hvis jeg skal være ærlig. Det gælder både mælkeproducenterne, planteavlerne, hele industrien. Vi bliver bare slået oveni hovedet af supermarkederne, af regeringen, af handelsaftaler efter Brexit, af import af billigt skrammel. Det kommer fra alle sider, siger han.

I den britiske landbrugsorganisation National Farmers Union (NFU, red.), kan præsidenten, Minette Batters, godt sætte sig ind i de frustrationer, der præger landbruget på øerne.

- Vi deler de europæiske landmænds bekymringer og frustrationer. Års uforsvarligt høje produktionsomkostninger og afgrødetab på grund af ekstremt vejr lægger et stigende pres på landbrugsfamilier, siger hun.

Bør være en sidste udvej

Hun tilføjer at man bør være varsomme med at lave protestaktioner, som den, der kommer i weekenden.

- Den britiske befolkning har vist uvurderlig støtte. I 2020 underskrev over en million mennesker NFU's underskriftsindsamling for at beskytte britiske fødevare- og landbrugsstandarder, hvilket førte til øget regeringskontrol med handelsaftaler, siger hun og fortsætter:

- Og i 2023 førte næsten 50.000 underskrifter til, at premierministeren afholdt et topmøde om fødevaresikkerhed. Vi tager ikke denne støtte eller dens indflydelse for givet, og derfor bør protester eller blokering af offentlige veje altid være et sidste udvej, siger Minette Batters.

I andet kvartal af 2023 var der 103.900 landmænd i Storbritannien. Det var cirka 10.000 mindre end i første kvartal sidste år, viser tal fra Statista.com.

Læs også