LDM svarer Arla igen: - Andres ulykke kan ikke være målestok for succes

Formanden for LDM efterspørger større ambitioner fra Arla, efter et bestyrelsesmedlem forsvarede andelsmejeriet i et læserbrev mandag.

- Det er rart at høre, at Arla Foods er blevet en af de bedste – det er bare svært at forstå det, når vi kigger på afregningen.

Sådan indleder formanden for Landsforeningen af Danske Mælkeproducenter (LDM), Kjartan Poulsen, sit skriftlige svar til Steen Nørgaard Madsens læserbrev, som AgriNews bragte mandag.

I læserbrevet skrev bestyrelsesmedlemmet i Arla, at 2020 har været et særdeles usædvanligt år, og at halvårsregnskabet også afspejler dette faktum.

- Når det bliver sagt, at det går godt for Arla, som ved det seneste halvårsregnskab, så skal det holdes op imod, hvordan det går på det globale mejerimarked og for andre mejeriselskaber, lød det fra Steen Nørgaard Madsen.

Men selvom Kjartan Poulsen fortæller, at LDM flere gange har rost Arla Foods for at styre ”fornuftigt igennem Covid-19-pandemien,” kan han altså ikke tilslutte sig denne logik:

- Vi ved, at FrieslandCampina havde problemer i begyndelsen af den store lockdown-periode, og det havde en lang række mindre mejerier også. Så når det går godt for Arla Foods, og vi ikke kan se det på afregningen, så må forklaringen jo være, at det gik skidt for de andre – og det synes jeg ikke er noget at være stolt af, skriver han.

- Det kan da i hvert fald aldrig være en målestok for succes, tilføjer han.

- En defensiv afdækning

Og Kjartan Poulsens kritik stopper ikke her.

- Vi hører også, at Arlas indtjening er vendt fra at være bedst om efteråret, til at det nu er foråret 2020. Hvordan kan man vide det, om jeg må spørge, når andet halvår ikke engang er halvt færdigt, spørger LDM-formanden.

- Enten må Arla Foods jo have fået ansat en spåmand, eller også er det et forsøg på at tale efterårsresultatet ned allerede inden tredje kvartal er slut. Men det passer jo også fint med, at ”de andre” måske er oppe i gear igen, og så er det bedst at sikre sig med en defensiv afdækning, tilføjer han.

Og spørger man Kjartan Poulsen, mangler der nogle højere ambitioner i andelsmejeriets ledelse.

- Herude i produktionen er vi altid optaget af at gøre næste år bedre end det forgangne. Den tanke kunne jeg da godt tænke mig blev bibeholdt, selv om man bliver valgt til repræsentantskab og bestyrelse, afslutter LDM-formanden.

Arla-koncernens samlede omsætning steg med 2,8 procent til 5,4 milliarder euro (knap 40,2 milliarder danske kroner) i første halvår 2020, sammenlignet med 5,2 milliarder euro (knap 38,7 milliarder danske kroner) for samme periode året før.

Læs også