20.000 tons: Storkøkkener får masser af klimakompenserede mejeriprodukter

Arla Pro leverer årligt 20.000 tons Arla ØKO-mejeriprodukter til de danske storkøkkener. Nu bliver Arla ØKO-produkterne til foodservicesegmentet CO2e-neutrale.

For nyligt relancerede Arla sin økologiske linje, Arla ØKO, som fik det nye navn ”Arla ØKO CO2e-neutral – kompenseret med klimakreditter”. Nu kan danskerne også forvente at få serveret de CO2e-neutrale mejeriprodukter på de danske plejehjem, hospitaler, restauranter, kantiner og hoteller. 

Arla Pro, som er leverandør af mejeriprodukter til landets storkøkkener, relancerer den nye CO2e-neutrale Arla ØKO-linje, som tæller alt fra mælk og fløde til skyr og yoghurt - og det er ikke en ubetydelig mængde. 

Arla Pro leverer årligt omkring 20.000 tons Arla ØKO-mejeriprodukter til landets storkøkkener. Tallene baseret på salget i år 2019. 

Marketingsansvarlig hos Arla Pro, Jesper Vanghøj, ser det som en positiv udvikling, at flere danskere kan få tilbudt mere klimavenlige produkter. 

- Al fødevareproduktion udleder en mængde CO2. Det tager vi ansvaret for som leverandør af mejeriprodukter til de danske storkøkkener ved hele tiden at arbejde for at nedbringe vores klimaaftryk. Klimakompensation er et mindre, men vigtigt, skridt på vejen, siger Jesper Vanghøj i en pressemeddelelse og fortsætter:

- Når danskerne fremover får serveret Arla ØKO-produkter i kantinerne eller som en del af maden på hospitaler og plejehjem, kan de nu forvente, at produkterne er CO2e-neutrale kompenseret med klimakreditter. Det er vi meget stolte af at kunne tilbyde.

Klimakompenseret milepæl

Alt Arla Pro mejeri under Arla ØKO-brandet bliver CO2e-neutrale, når Arla klimakompenserer for 100 procent af den CO2e, der udledes fra ko til bord. Det gælder for eksempel produktlinjens piskefløde, mælk, cremefraiche, hytteost, yoghurt og skyr. 

Helt konkret investerer Arla i nye skovområder og bevaring af regnskov i Østafrika, Brasilien og Indonesien og køber herigennem klimakreditter. 

Det er alt sammen en del af Arlas mål om at producere mælk helt uden klimapåvirkning i 2050. 

Selvom kompensationen ikke er den endelige løsning på problemet, er det et lille skridt på vejen, mener Jesper Vanghøj: 

- Vi ved, at de professionelle køkkener interesserer sig for klima og miljø. De klimakompenserede produkter giver nu de danske storkøkkener et valg, hvor de kan gøre en forskel. Samtidig arbejder vi i Arla hårdt på at reducere vores udledning yderligere, siger han og fortsætter: 

- Det er særligt kantiner og offentlige køkkener i Danmark som for eksempel plejehjem, hospitaler og daginstitutioner, der er storindkøbere af vores økologiske mejeriprodukter. Derfor er det blandet andet her, danskerne fremover kan forvente at møde de nye CO2e-neutrale, økologiske produkter.

Den nye klimakompenserede Arla ØKO-linje kommer kort tid efter, at virksomheden valgte at skrotte skruelågene til mælken i samme serie. 

Fakta om Arla ØKO CO2e-neutral – kompenseret med klimakreditter

 

  • Arla ØKO mælk, yoghurt, hytteost, piskefløde, cremefraiche og skyr bliver nu klimaneutral under navnet ”CO2e-neutral – kompenseret med klimakreditter”. Det er muligt, fordi Arla klimakompenserer for 100 procent af den CO2e, der udledes fra ko til bord.
  • I 2019 solgte Arla Pro hele 20.509 tons mejeri i Arla ØKO-serien til landets storkøkkener. Det er disse produkter, der nu bliver CO2e-neutrale.
  • Arla klimakompenserer ved at investere i tre skovprojekter i Østafrika, Amazonas i Brasilien samt i Indonesien.
  • Arla har valgt projekter, der er certificerede med Verified Carbon Standard, som er en globalt anerkendt standard inden for klimakompensation. Det betyder, at de tre projekter lever op til de højeste krav til klimakompensation på markedet.
  • På mejerierne kompenserer Arla energiforbruget ved køb af grønne oprindelsescertifikater fra vind- og biogasprojekter.
  • Klimakompensation er ikke tænkt som en løsning på Arlas CO2e-udledning i mælkeproduktionen. Det er udelukkende et supplement til Arlas ambitiøse klimaindsats, der lige nu arbejdes på i hele værdikæden.
  • Arla har et mål om at reducere CO2e-udledningen med 30 pct. inden 2030 og blive 100 pct. klimaneutrale inden 2050. Arla er allerede på vej. Virksomheden har reduceret udledningen med 23 pct. pr. kg. mælk siden 1990.

Læs også