Seges indgår alliance med fødevareklynge: Skal sikre gennembrud for plantebaserede fødevarer

Seges og Food & Bio Cluster Denmark går sammen om at styrke jord-til-bord-innovation og udvikling af danske plantebaserede fødevarer.

Landbrug & Fødevarers videns- og innovationshus Seges og Food & Bio Cluster Denmark indgår nu en alliance, som skal styrke jord-til-bord innovation og samarbejde om udvikling af danske plantebaserede fødevarer. Det skriver de i en nyhed onsdag.

Målet er blandt andet at skabe velfungerende værdikæder og synergier på tværs, så erhvervet kan imødekomme fremtidens marked for plantebaserede ingredienser og fødevarer.

- Vi vil skabe et netværk og dermed en forbindelse mellem dem, der ved, hvad markedet vil have og udvikler produkterne, og dem der skal producere råvarerne og ingredienserne. Samarbejde og synergier er alfa og omega for, at vi kan rykke på dette område, fastslår direktør for Innovation i Seges, Lisbeth Shooter.

- Landmænd og dem, der skal bruge råvaren, skal kobles sammen, men forskningen, planteforædlingen og andre, der arbejder med innovation, skal også med, så de i samarbejde kan lave målrettet udvikling og markedsorienteret forskning, forsøg og tests, og brede viden ud og styrke kompetencerne på området. Det er det, der skal til, for at vi kan rykke på produktionen af plantebaserede fødevarer, siger hun.

Vil skabe kommerciel vækst

Food & Bio Cluster Denmarks mål er at styrke den vidensbaserede innovation og vidensamarbejde på tværs af hele værdikæden, og derfor ser organisationen det som en vigtig opgave at bidrage til udvikling inden for det plantebaserede markedsområde. Det forklarer direktør Lars Visbech Sørensen.

- Vores fremmeste opgave er at skabe vækst og styrke danske virksomheders konkurrenceevne gennem øget innovation og styrket entreprenørskab. Den nye alliance om plantebaserede fødevarer handler i dén grad om at hjælpe producenter og virksomheder, som ønsker at gribe de forretningsmæssige muligheder på området, og derigennem skabe udvikling og kommerciel vækst. Med alliancen sikrer vi også, at der er et tilbud for alle landets aktører med interesse i området, siger direktøren.

Alliancen kommer i forlængelse af en strategi fra blandt andre Landbrug & Fødevarer, som peger på et behov for mere samarbejde samt udvikling og forskning i plantebaserede fødevarer, samt en række aktiviteter på området hos både Seges og Food & Bio Cluster Denmark og organisationens medlemmer.

Alliancen vil inden udgangen af 1. kvartal 2021 definere mindst tre værdikæder inden for plantebaserede fødevarer. Disse tre vil udgøre parternes hovedfokus i perioden frem mod 2023. Arbejdet vil blive understøttet af fælles projekter med ekstern finansiering på mindst 10 millioner kroner.

Læs også