HKScan sigter mod CO2-neutral fødevareproduktion

Fødevarevirksomheden HKScan har sat et mål om at gøre virksomhedens egen produktion CO2-neutral inden udgangen af 2025. Klimaplanen skal desuden realisere CO2-neutralitet i hele værdikæden – fra gård til forbruger – senest i 2040 på alle HKScans hjemmemarkeder; Finland, Sverige, Baltikum og Danmark.

For at nå disse mål skal der ske en væsentlig reduktion af CO2-udledningen og en stigning i CO2-dræn i samarbejde med landbrug og andre samarbejdspartnere. Dette arbejde udføres som en del af HKScans egen klimaplan. Det skriver HKScan Denmark i en pressemeddelelse tirsdag.

”Zero Carbon”-klimaplanen (nul kulstof-klimaplanen, red.) viser vejen til at opnå CO2-neutralitet i HKScan, som er en af de største fødevarevirksomheder i Østersø-regionen. HKScan har fastsat og beregnet udledningen i hele værdikæden i samarbejde med eksperter fra KPMG med speciale i beregning af CO2-fodaftryk. Identifikationen af udledningskilder medfører i første omgang foranstaltninger for aktiviteter med det største aftryk. Det inkluderer energiløsninger i produktionen, dyrefoder, markbrug og cirkulær anvendelse af gylle i den primære produktion.

- Vi har fastsat ambitiøse mål, og sammen med vores landbrug og andre samarbejdspartnere vil vi ydmygt, men beslutsomt påbegynde opfyldelsen af dem. Det er vigtigt for os at arbejde langsigtet og skabe permanente og mere klimavenlige driftsmodeller. Samtidig anerkender vi, at dette kun er begyndelsen på vores rejse, og for at opnå vores mål inviterer vi alle vores interessenter med i processen, siger Tero Hemmilä, der er administrerende direktør for HKScan.

- I snart to år har vi med succes gennemført vores Turnaround-program og forbedret HKScans rentabilitet, og det er tydeligt, at samfundsansvar i stigende grad er tæt forbundet med en rentabel forretning. Zero Carbon-klimaplanen er en vigtig del af HKScans CSR-arbejde og virksomhedsledelse. Desuden er vi i færd med at forbedre betingelserne for vores landbrugs fremtidige konkurrenceevne og sikre, at forbrugerne kan nyde ansvarligt producerede kødprodukter med god samvittighed som en del af en varieret kost, tilføjer direktøren.

Fra plan til klimahandling

HKScan har gennemført en omfattende undersøgelse i hele koncernen og beregnet virksomhedens klimaaftryk fra gård til forbruger på alle hjemmemarkeder i Finland, Sverige, Baltikum og Danmark. I 2019 udgjorde den samlede udledning omkring 2,4 megaton kuldioxidækvivalent (CO2e), hvoraf HKScans egen industrielle produktion udgør cirka fem procent. 

I landene i Østersøregionen tegner fødevareproduktion sig for cirka 20 procent af CO2-udledningen, hvoraf kødproduktion udgør omkring halvdelen. De væsentligste udledninger fra kødproduktion stammer fra produktion af dyrefoder samt markbrug.

Siden 2014 har virksomheden reduceret CO2-udledningen i sin egen industriproduktion med mere end 70 procent ved for eksempel at indføre grøn elektricitet fra vedvarende energikilder i produktionen og systematisk forbedre energieffektiviteten. Ved udgangen af 2020 bruger alle HKScans produktionsenheder grøn strøm. 

En signifikant reduktion af klimaaftrykket fra emballage spiller desuden en væsentlig rolle i klimaplanen. HKScan tager hensyn til indvirkningen på klimaet i alle sine investeringsbeslutninger og forbedrer energieffektiviteten i produktionen løbende. 

Landbrugets klimaaftryk reduceres gennem samarbejde

HKScans landbrug har i lang tid arbejdet på at reducere klimaaftrykket ved for eksempel at øge den cirkulære økonomi i forbindelse med brug af gødning, indførsel af solenergi og forbedring af ressourceeffektiviteten i foderproduktionen.

I de første år med Zero Carbon-klimaplanen vil HKScan og kontraktlandbrugene samarbejde om at reducere landbrugets indvirkning på miljøet navnlig ved at reducere klimaaftrykket fra foderproduktionen og optimere brugen af gødning og andre produktionsinput samt ved at udvikle den cirkulære økonomi i forbindelse med brug af gødning og forbedre bindingen af CO2 på markerne i samarbejde med sine partnere. 
    
Handlingerne vil især fokusere på at reducere udledningen fra foderproduktion og brugen af jorden med væsentligt klimaaftryk. Kernen i disse tiltag er øget ressourceeffektivitet og binding af CO2 i forbindelse med opdyrkning af landbrugsjord. HKScan inviterer sine kontraktlandbrug til at deltage i klimaundervisning og leverer værktøjer, der bidrager til at udvikle en mere bæredygtig kødproduktion.

- Vi har en lang tradition inden for produktion af kød via landbrugspartnere. Vi bevæger os gradvist mod den næste evolution inden for landbrug, hvor ansvarlighed vil blive mere integreret, siger Tero Hemmilä, hvortil han tilføjer:

- Dette arbejde kræver forskellige kompetencer, så ud over os og vores landbrug vil også andre virksomheder samt eksperter og forskningsinstitutioner blive involveret. Sammen vil vi udforske nye metoder til at reducere klimaaftrykket og skalere god praksis på tværs af vores hjemmemarkeder med udgangspunkt i en økosystembaseret driftsmodel.

HKScan er involveret i etablering af CO2-dræn

Landbrug i HKScans værdikæde har stort potentiale for at øge kulstofbindingen. Tiltag kan målrettes mark- og skovbrug. Selektion af plantearter og dyrkningsmetoder spiller en væsentlig rolle i kulstofbinding på marker. Sammen med sine landbrugspartnere er virksomheden ved at udvikle metoder til at måle og øge antallet af CO2-dræn på markerne. Endvidere undersøger HKScan mulighederne for at øge bindingen af CO2 i de skove, der ejes af landbrugene. 

- HKScan har eksisteret i mere end 100 år i Østersøregionen, og vi har forpligtet os til at fremme ansvarlig, lokal fødevareproduktion. Ved at udvikle en mere bæredygtig fødevareproduktion skabes mulighed for at bremse klimaforandringerne i hele den lange fødekæde. Hvis det skal lykkes, kræver det et tæt samarbejde mellem landbrug, virksomheder, samfund og forskellige vidensorganisationer, siger direktøren.

- Jeg tror på, at transparens i hele fødekæden kommer til at spiller en stadig større rolle. Med vores klimaindsats ønsker vi at tage medansvar for at realisere samfundets klimamål. Med hensyn til at realisere vores mål om CO2-neutralitet er der fortsat mange ubesvarede spørgsmål, men jeg føler mig overbevist om, at nøglen er teknologiske fremskridt, afslutter han.  

Læs også