Målet med et nyt forskningsprojekt er at vise, at man kan reducere udslip af metan fra malkekøer med op til 25 procent
Et drys oregano kan være prikken over i’et på en pizza.
Men nu vil forskere undersøge, om tilsætning af økologisk
oregano til kvægfoder kan reducere produktionen af metan i koens vom. Forskerne
påpeger, at der er behov for at finde metoder til at mindske udledningen af
metan fra kvæg.
Det er forskere fra Aarhus Universitet, som i samarbejde
med Økologisk Landsforening og en række samarbejdspartnere skal undersøge
mulighederne.
Brug for nye midler
Man peger på, at metanproduktionen kan reduceres ved for
eksempel at tilsætte fedt eller nitrat til foderet samt ved at øge indholdet af
stivelse og forbedre foderkvaliteten. Men for økologiske mælkeproducenter er
disse virkemidler enten ikke til rådighed eller allerede i brug.
- Oregano – især arten ”græsk oregano” (Origanum vulgare
ssp hirtum) – er kendt for sit høje indhold af æteriske olier og sin
antimikrobielle effekt, og planten er derfor et naturligt virkemiddel til
reduktion af metanproduktionen i vommen, siger projektleder og seniorforsker
ved Institut for Fødevarer Kai Grevsen i en pressemeddelelse og fortsætter:
- Målet er, at vi kan vise, at man kan reducere udslip af
metan fra malkekøer med op til 25 procent ved at tilsætte oregano til foderet.
Som del af det fireårige projekt vil forskerne også
undersøge, hvordan man bedst dyrker økologisk oregano og forarbejder planten
enten som hø eller ensilage.