Forskere ser muligheder i oregano i foder

Målet med et nyt forskningsprojekt er at vise, at man kan reducere udslip af metan fra malkekøer med op til 25 procent

Et drys oregano kan være prikken over i’et på en pizza.

Men nu vil forskere undersøge, om tilsætning af økologisk oregano til kvægfoder kan reducere produktionen af metan i koens vom. Forskerne påpeger, at der er behov for at finde metoder til at mindske udledningen af metan fra kvæg.

Det er forskere fra Aarhus Universitet, som i samarbejde med Økologisk Landsforening og en række samarbejdspartnere skal undersøge mulighederne.

Brug for nye midler

Man peger på, at metanproduktionen kan reduceres ved for eksempel at tilsætte fedt eller nitrat til foderet samt ved at øge indholdet af stivelse og forbedre foderkvaliteten. Men for økologiske mælkeproducenter er disse virkemidler enten ikke til rådighed eller allerede i brug.

- Oregano – især arten ”græsk oregano” (Origanum vulgare ssp hirtum) – er kendt for sit høje indhold af æteriske olier og sin antimikrobielle effekt, og planten er derfor et naturligt virkemiddel til reduktion af metanproduktionen i vommen, siger projektleder og seniorforsker ved Institut for Fødevarer Kai Grevsen i en pressemeddelelse og fortsætter:

- Målet er, at vi kan vise, at man kan reducere udslip af metan fra malkekøer med op til 25 procent ved at tilsætte oregano til foderet.

Som del af det fireårige projekt vil forskerne også undersøge, hvordan man bedst dyrker økologisk oregano og forarbejder planten enten som hø eller ensilage.

Læs også