Vækstsæsonen var som bekendt præget af langvarig tørke, og det kunne ikke kun mærkes på marken, men også hos vandingsmaskinfabrikken Fasterholt.
Det kan godt være, at markerne i Danmark har fået nok så meget vand i løbet af juli måned. Men når årets høst skal gøres op, vil de flere ugers tørke have gjort et betydeligt indhug i manges udbytter rundt omkring i landet.
Særligt de steder, hvor det ikke har været muligt at vande med vandingsanlæg, har det været vanskeligt. Og tørken har man i den grad kunnet mærke hos Fasterholt udenfor Brande i Midtjylland, for Danmarks største producent af vandingsmaskiner har haft et bemærkelsesværdigt år, fortæller direktør Rikke Kjær Pedersen.
- Der har været ekstremt travlt. Usædvanligt er måske også et godt ord at bruge i den sammenhæng. Selv om vi er vant til at have en periode med tørke, så har den jo bare været ekstremt lang i år, siger hun til Effektivt Landbrug.
Fra tro til konkret viden om effektiv markvanding
Tørken havde betydning på flere planer, for normalt går tingene på en hel anden måde.
- Vi har ikke haft den pause, vi plejer at have, hvor man lige kan følge op på nogle ting og få kørt ting igennem systemet. Der har vi bare kørt på i stedet, siger hun.
Har mærket presset
Men der har også været kunder, som det har været mere vanskeligt at kunne hjælpe. For der har været udsolgt af hele vandingsanlæg.
- Det kan selvfølgelig godt være hårdt, synes jeg, hvis man ikke kan hjælpe dem i hvert fald. Man kunne virkelig godt høre, at nogle har været desperate i år, fordi de ikke har haft kapacitet nok, siger Rikke Kjær Pedersen.
Men på nogle punkter kunne fabrikken alligevel hjælpe danske landmænd.
- Vi har kunnet levere reservedele til mange af de gamle maskiner, som er blevet hevet ud af maskinhusene. Og det har vi egentlig lykkes med igennem hele perioden. Der har der kun været nogle få ting, vi har haft været nødt til at sige, der var udsolgt, siger Fasterholt-direktøren.
Læren fra 2018
Årets tørke var som bekendt den værste siden 2018, der som bekendt gav et milliardtab for dansk landbrug, efter cirka to måneders tørvejr. I år kom regnen tilbage den 26. juni, og det kunne med omgående virkning mærkes hos Fasterholt, fortæller Rikke Kjær Pedersen.
Men der skal generelt ikke meget til, tilføjer hun.
- Bare det begynder at dryppe lidt herude, stopper telefonen med at ringe. Så tror jeg, at de sidder og venter på det og ser, hvad der kommer. Men når de ligesom indser, at det ikke blev så meget, som de måske havde forventet eller håbet på, så begynder telefonerne at ringe igen. Det kan vi tydeligt mærke, siger hun.
Familieejet virksomheds renommé er i topform
Hun mener samtidigt, at man hos Fasterholt fremover vil være bedre forberedt på at kunne håndtere spidsbelastningsperioder, som for eksempel i år. Man har taget ved lære af den situation, man var i, i 2018.
- Ja, det har vi. Vi har i hvert fald lært, hvilke ting, vi skal have mere på lager af. Og så har vi også organiseret os sådan, at vi har flere folk, vi kan trække ind i de afdelinger, der har ekstremt travlt, så vi hjælper hinanden rigtig meget, siger Rikke Kjær Pedersen.
Om Fasterholt
Fasterholt Maskinfabrik A/S har til huse i Brande med 90 ansatte.
Virksomheden styres af adm. direktør Rikke Kjær Pedersen, der overtog maskinfabrikken i et generationsskifte i 2021.
Ved seneste regnskab steg bruttofortjenesten hos Fasterholt A/S en anelse, fra 29,4 til 29,9 millioner kroner med et årsresultat efter skat, der blev hævet fra 14,6 til 15,4 millioner kroner.
Det handler om præcision
Der er 90 ansatte på Fasterholt, der udover at være stor på det danske marked også eksporterer, primært til europæiske lande som Sverige, Tyskland, Frankrig og Holland, men også til lande i Afrika.
Og Fasterholt gennemgår en løbende udvikling i produktionen af vandingsmaskiner. Specielt et felt er i fokus i de kommende år.
- Vi har et stort fokus på præcisionsvanding, netop det der med, at vi får udnyttet vandet optimalt, så vandet rammer det rigtige sted på det rigtige tidspunkt i den rigtige mængde. Det er det, vi gerne vil fokusere på, så vores maskiner bliver mere intelligente, lyder det fra Rikke Kjær Pedersen.
Men selv om Fasterholt har gang i eksporten, kommer der fortsat flere nye kunder til i Danmark, siger hun.
- Vi havde egentlig sagt, at det danske marked for os nok var, som det var. Men i år har vi egentlig fået henvendelser fra landmænd, der normalt ikke vander, som har søgt om vandingstilladelser, og har efterspurgt maskiner. Så der er faktisk kommet lidt flere kunder til.
Rikke Kjær Pedersen har været hos Fasterholt siden 2014, og de seneste to år været direktør.
- Vi har altid vidst, at virksomheden skulle være vores