2.200 job tabes: Coca-Cola skærer i arbejdspladser

Verdens største sodavandsproducent, Coca-Cola Company, er i gang med en restrukturering og reducerer mandskabet som konsekvens.

Coca-Cola Company meldte torsdag ud, at virksomheden reducerer 2.200 arbejdspladser globalt, hvoraf 1.200 af dem er i USA. Dette sker på baggrund af, at Covid-19-pandemien fremskynder virksomhedens omstruktureringsindsats.

Det skriver The Wall Street Journal.

Den amerikanske sodavandsfabrikant, der i starten af året havde omkring 86.000 ansatte, har trimmet udgifter og produkter midt i lukningen af restauranter, barer, biografer og sportsstadioner, der forhandler Coca-Cola produkter verden rundt.

- Vi var allerede i gang med ændringer før pandemien. Vi arbejdede med kultur. Vi havde samlet en masse talent, hvilket vi fortsætter med at gøre. Den næste ting, vi havde brug for, var at redesigne organisationen. Men vi var kommet til et punkt, hvor det er virkelig svært at skalere ting, lød det fra Coca Cola Companys vicepræsident, Brian Smith på en industrikonference 7. december og fortsatte:

- Vi havde brug for at dreje og genopveje beslutninger og den måde, vi tildeler ressourcer på - ikke kun geografisk, men på tværs af kategorier, så vi kan gå efter de store fortjeneste-puljer og store vækstområder.

Nedskæringerne i USA svarer til omkring 12 procent af selskabets ansatte og vil foregå gennem en blanding af fyringer og fratrædelsesgodtgørelser, siger en talsmand til The Wall Street Journal. I august tilbød virksomheden frivillige separationspakker til omkring 4.000 ansatte i USA og Canada. Virksomheden har imidlertid ikke meldt ud, hvor mange mennesker der deltog.

Nedskæringer for besparelser

Coca-Cola Companys forretningsenhed i Nordamerika vil blive omorganiseret, hvoraf mange af dens enheder vil blive konsolideret.

Virksomheden forventer, at jobnedskæringerne vil resultere i en årlig besparelse på mellem 350-550 millioner dollars (2,1-3,3 milliarder kroner). De seneste nedskæringer inkluderer omkring 500 job i Atlanta-området, hvor selskabet er baseret.

Omstruktureringen vil gøre det muligt for virksomheden at fungere mere som et netværk, der har brug for "mindre beslutningstagning, mindre bureaukrati og i sidste ende færre mennesker," sagde cola-økonomichef John Murphy i et interview i november.

- Når et firma står over for en så øjeblikkelig forstyrrelse i salget, tvinger det dig virkelig til at revurdere gennem en strengere linse, sagde han og henviste til slaget mod Coca-Colas forretning fra pandemien.

Coca-Cola Company rapporterer en omsætning på 8,65 milliarder dollars (52,51 milliarder kroner) i kvartalet, der sluttede den 25. september - et fald på 9 procent fra året før, men en forbedring i forhold til andet kvartal, hvor omsætningen faldt med hele 28 procent. Overskuddet i det sidste kvartal faldt omkring en tredjedel fra et år siden til 1,74 milliarder dollars (10,56 milliarder kroner).

Virksomhedens største konkurrenter PepsiCo Inc. og Keurig Dr Pepper Inc. har ikke annonceret masseafskedigelser i år.

Læs også