Plastiksyndere: Årets mest plastforurenende virksomheder er primært fødevareproducenter

For tredje år i træk er der blevet gennemført et globalt producenttjek af hvilke producenter, der står bag det plastikaffald, der ender i naturen. I 2020 er der lavet 575 producent tjek i 55 lande på seks kontinenter, hvor der er indsamlet 346.494 stykker af plastik. Den danske miljøorganisation Plastic Change har for første gang bidraget med data fra Danmark til den globale opgørelse over plastforurenende producenter.

2020 har på mange måder været året, hvor masser af virksomheder har lavet tiltag for at bidrage til mere bæredygtige løsninger, og har sat deadlines for kulstofneutralitet. Især har mange fødevareproducenter sat sig for at gøre mere – og det viser sig, at det er der behov for.

Hvert år bliver der lavet indsamling og registrering af plastikaffald i naturen. De frivillige, der har deltaget i indsamlingen i naturen, er koordineret igennem den globale bevægelse Break Free From Plastic, som den danske miljøorganisation Plastic Change er med i, har registrerede over 5.000 varemærker i dette års globale producent tjek. 

Analyserne afslører de 10 mest plastforurenende producenter i verden i 2020, hvor langt størstedelen er fødevareproducenter.

  1. The Coca-Cola Company 
  2. PepsiCo
  3. Nestlé
  4. Unilever
  5. Mondelez International
  6. Mars, Inc. 
  7. Procter & Gamble
  8. Philip Morris International
  9. Colgate-Palmolive
  10. Perfetti Van Melle.

Anne Aittomaki, der er strategisk direktør i Plastic Change, ser årets opgørelse som endnu et wake-up-call til de plastiktunge producenter om at skifte retning.

- Plastikforurening er ikke kun et forbrugeransvar, der handler om at ramme skraldespanden men i høj grad også et producentansvar, hvor producenterne påtager et større ansvar for den plastikforurening, deres produkter skaber ved at reducere og re-tænke design af produkter og emballager, udtaler Anne Aittomaki i en pressemeddelelse. 

Første danske undersøgelse

For første gang blev der også foretaget et dansk producenttjek i november i år. Med hjælp fra 120 frivillige, 18 steder i Danmark fik Plastic Change også opgjort de største plastiksyndere i Danmark. Her har også Mondelez International ramt toppen af listen - faktisk som nummer 1 over plastforurenende producenter. Men også producenter som Coca Cola og Unilever er producenter af det plastikaffald, der er fundet i den danske undersøgelse af producenter.

Af det indsamlede plastikaffald kan cirka 15 procent identificeres med et varemærke og en producent. Heraf udgør slikpapir, cigaretemballage og snackpapir over halvdelen af affaldet og er fundet i miljøerne by, sø og kanal.

- Formålet med producenttjek er ikke at hænge producenterne ud og pege fingre. Formålet er først og fremmest at indsamle viden som kan sikre at kommende lovgivning og nye løsninger rammer rigtigt og rent faktisk løser problemet med affald i naturen, lyder det fra Anne Aittomaki. 

Den nye viden om hvem, der har ansvaret for at producere de plastikprodukter, der er fundet i den danske natur, vil spille ind i de kommende politiske forhandlinger om producenternes ansvar for plastikforurening i naturen.

347 forskellige varemærker og 196 forskellige producenter blev identificeret i den danske undersøgelse. 

Læs også