Spirende investering: Vegansk venturefond retter sig mod fødevaredilemmaer post Covid-19

Flere Investorer melder sig ind i en veganskfokuseret venturekapitalfond, da Covid-pandemien fremhæver voksende stress i den globale fødevareproduktion.

Blue Horizon Ventures, et Zurich-baseret venturekapitalfirma med fokus på at gøre mad mere bæredygtig, har lukket en fond på 183 millioner euro (1,3 milliarder kroner), der skal bruges til at investere i opstart-projekter fra kød-alternativer til smart emballage. 

Fonden har tiltrukket mere end 100 investorer og overskred sit oprindelige mål om at rejse 100 millioner euro (743 millioner kroner), udtaler medstifter og managing partner i Blue Horizon Ventures Michael Kleindl til Bloomberg.

- På grund af pandemien blev bevidstheden om bæredygtighed og smuthuller i fødevaresystemet virkelig tydelige. Covid-19 har fremskyndet kapitalskiftet mod mere effektive, mere bæredygtige investeringer, siger han.

Den næste store spiller

Klimaændringer, en voksende befolkning og senest pandemien har ansporet et skub for alternative fødekilder. I håb om at finde den næste Beyond Meat Inc. - som er femdoblet siden sin oprindelige offentlige udbydelse i 2019 - tapper investorerne på den enorme drivkraft for at erstatte kød med miljøvenlige alternativer eller tackle problemer som madspild. Mange af investeringerne i fremtidens mad håndteres af venturekapitalfirmaer.

Venturekapitalinvestorer trak 18,1 milliarder dollars (111,3 milliarder kroner) ind i foodtech-startups i 2020, næsten alene takket være appellen fra madleveringsapps eller online købmænd.

Blandt de store investorer i Blue Horizon Ventures er blandt andre Den Europæiske Investeringsfond.

Blue Horizon Ventures, hvor cirka 90 procent af personalet er veganer eller vegetarer, har hidtil støttet startups som plantebaseret kødproducent The Livekindly Co. og laboratoriekultiveret kødproducent Mosa Meat BV. 

- Vi prøver virkelig at tage dyret ud af ligningen, siger Michael Kleindl.

Firmaet har planer om at starte en anden fond i fjerde kvartal af 2021, som vil være lidt større end den første.

Læs også