Høsten og arbejdsskaderne står for døren

Høsten står for døren og dermed desværre også skader eller endda dødsfald, skriver advokatfuldmægtig, der her giver gode råd til, hvad du skal gøre, hvis uheldet er ude.

Af Jakob Dannevig, advokatfuldmægtig, Storm Advokatfirma

Høsten står for døren og dermed desværre også skader i form af brækkede lemmer, hjernerystelser eller endda dødsfald. Faktisk viser en opgørelse fra forsikringsselskabet Topdanmark i 2022, at hver femte arbejdsulykke i landbruget sker i høstperioden.

Jeg har her samlet nogle gode råd til, hvad du skal gøre, hvis uheldet er ude.

- Du har 14 dage til at få anmeldt en arbejdsskade

Hvad skal du gøre, hvis der sker en arbejdsskade?

Hvis du er arbejdsgiver, det vil sige, at du har folk ansat, har du en pligt til at anmelde arbejdsskader. Du har 14 dage til at få anmeldt en arbejdsskade, og du kan risikere at få bøder, hvis du ikke får det gjort.

Som ansat kan det også være en god idé at følge op på, om sagen nu også er blevet anmeldt. Hvis sagen ikke bliver anmeldt, kan du få sværere ved at få erstatning for din skade, selvom det ikke er din skyld, at skaden ikke er blevet anmeldt.

Hvor lang tid tager en arbejdsskadesag?

Arbejdsskader bliver behandlet ved det offentlige gennem Arbejdsmarkedets Erhvervssikring. Siden 2020 er antallet af igangværende arbejdsskader ved Arbejdsmarkedets Erhvervssikring fordoblet, og det kan desværre ses på sagsbehandlingstiderne.

Arbejdsmarkedets Erhvervssikring har en gennemsnitlig sagsbehandlingstid på ét år – og hvis du ikke kan arbejde, som du kunne før skaden, stiger gennemsnittet til tre år. Desværre oplever vi også, at mange sager tager endnu længere tid end det.

Arbejdsmarkedets erhvervssikring har lovet, at sagsbehandlingstiderne vil falde, men det har vi desværre hørt før, uden at det er sket.

Hvor mange penge kan man få?

Når du har fået en arbejdsskade, kan du få en godtgørelse for dit forringede helbred (kaldet et »varigt mén«) og for din nedsatte evne til at arbejde (kaldet et »tab af erhvervsevne«). Derudover gives der også behandlingsudgifter, hjælp til at skifte erhverv i form af uddannelsesgodtgørelse og erstatning til de efterladte ved dødsfald.

Varigt mén beregnes som en procent, hvor 0 procent betyder at skaden ikke har påvirket dit helbred og hvor 100 procent betyder at du er invalid. Hvis du f.eks. mister hørelsen på ét øre, har du et varigt mén på 10 procent. I 2024 udløser 10 procent varigt mén en sum på 101.350 kroner.

Erhvervsevnetab beregnes som forskellen mellem hvad du kunne tjene før skaden, og hvad du nu kan tjene med sagen. Det er ikke muligt at sige hvor meget du vil få, da det afhænger af dine økonomiske forhold.

Dette var blot nogle få gode råd. Vi har samlet flere gode råd, bl.a. om forsikringer, på denne side: https://bit.ly/landbrugsulykker.

Jeg ønsker en god og sikker høst til alle.

Læs også