Flere danskere faster – er de tre hovedmåltider på vej ud?

Anbefalinger om periodisk faste ser ud til at få fat i danskerne. Hver fjerde dansker springer et hovedmåltid over, og hver tiende faster. Det viser en Megafonundersøgelse udarbejdet for Fuldkornspartnerskabet.

Spring morgenmaden over, og spis ikke efter kl. 19 om aftenen. Gode råd om faste har vundet indpas hos danskerne.

Hver tiende af os melder, at vi spiser to hovedmåltider og derudover faster. Hver fjerde spiser kun to hovedmåltider og nogle mellemmåltider.

Dog spiser lidt over hver anden dansker stadig de tre traditionelle hovedmåltider: morgenmad, frokost og aftensmad. Det er altså stadig flertallet, der har et traditionelt spisemønster.

Fuldkorn som mellemmåltid

- Det har overrasket os, at så mange faster nu – og det forholder vi os til. Hvis du før har spist en skål havregryn om morgenen eller to stykker knækbrød, og nu skærer det måltid væk. Så kan det betyde en reduktion i dit daglige fuldkornsindtag, siger Rikke Iben Neess, kampagneleder for Fuldkornspartnerskabet, der består af sundhedsNGO’er, Fødevarestyrelsen og en række fødevarevirksomheder, der alle arbejder for at forbedre folkesundheden ved at få danskerne til at spise mere fuldkorn.

Hos morgenmadsproducenten Lantmännen Cerealia A/S ser man ind i en samlet morgenmadskategori, hvor markedet ligger status quo og fasten endnu ikke er slået igennem – men hos virksomheden kigger man også ind i fremtidige ændringer i måltidsmønsteret:

- Det har overrasket os, at så mange faster nu – og det forholder vi os til

Rikke Iben Neess, kampagneleder, Fuldkornspartnerskabet

- Salget i morgenmadskategorien har de seneste år vist en svag nedadgående trend, fortæller Daniel Bove, Brand & Activation Manager for Breakfast & Crisp hos Lantmännen Cerealia A/S, som er mangeårig partner i det offentlige private Fuldkornspartnerskab og fortsætter:

- Vi ser derimod et klart skift i, hvilke måltider morgenmadsprodukterne indgår i. Og vi slår gerne et slag for, at morgenmadsprodukter med et højt indhold af fuldkorn, sagtens kan indgå som en smagfuld aftensnack eller et mellemmåltid i løbet af dagen.

Spiser 82 gram om dagen

Fuldkorn betyder, at hele kornet er med – også kimen og skaldelene, hvor de fleste fibre, vitaminer og mineraler sidder.

Danskerne spiser i gennemsnit 82 gram fuldkorn om dagen.

Fuldkornspartnerskabet har udviklet det orange fuldkornslogo, som du finder på produkter med et højt fuldkornsindhold, som samtidig lever op til Nøglehullets kriterier for indhold af fedt, salt og sukker.

Undersøgelsen er gennemført i marts 2024.

Læs også