Landets gastronomiske elite er klar til at dyste i Årets Ret

De prestigefyldte konkurrencer Årets Ret med Gris og Årets Ret med Fisk & Skaldyr løber af stablen i november. Her er restauranterne, der er nomineret.

Her ses vindertallerkenen ved en tidligere afholdt konkurrence i Årets Ret med Gris. I år løber konkurrencen af stablen den 4. november på Axelborg i København. Foto: Rasmus Palsgård Arkivfoto

Landets gastronomiske elite er klar til at dyste, når Landbrug & Fødevarer i samarbejde med Whiteguide afholder de prestigefyldte konkurrencer Årets Ret med Gris og Årets Ret med Fisk & Skaldyr den 4. november på Axelborg.

- Interessen for konkurrencerne har været overvældende i år, og det høje antal indstillinger fra nogle af Danmarks bedste restauranter vidner om en stærk passion for gastronomi, lyder det fra arrangøren, Landbrug & Fødevarer, i en pressemeddelelse.

Det er 12. gang, at grisekødet er del af Årets Ret og dermed en essentiel del af topgastronomien.

- Gris er ikke blot hverdagsmad, men en alsidig råvare med over 600 smagsnuancer, som kræver både teknisk dygtighed og kreativitet at mestre. Med et stærkt felt af nominerede er der igen i år lagt op til en skarp dyst, hvor grisens mange smagsnuancer vil blive udforsket til fulde, bemærker Landbrug & Fødevarer.

Kokke fra hele landet

- Årets Ret med Gris er efterhånden blevet en af de store årlige kokkebegivenheder, der engagerer kokke fra hele landet, og det afspejles også i år i de nominerede restauranter. Det er et fantastisk felt, der konkurrerer om at lave Årets Ret med Gris, hvilket vidner om en kokkebranche, der virkelig går op i deres råvarer, stiller krav, smager til og nytænker på livet løs, udtaler Anders Nicolajsen, chefkonsulent for Gastronomi og Foodservice i Landbrug & Fødevarer.

I løbet af oktober måned vil man løbende kunne følge med, når de nominerede restauranter bliver præsenteret.

- Vores jury af madanmeldere, kokke og eksperter rejser rundt i landet for at vurdere restauranterne, og besøgene bliver dokumenteret af kamera- og filmhold. Denne metode, hvor juryen besøger kokkene i deres egne rammer, giver en uset dybde i smagsoplevelsen, som ofte overgår klassiske kokkekonkurrencer, og viser kokkene fra deres bedste side, skriver Landbrug & Fødevarer i pressemeddelelsen.

Opdateringer om restauranterne og deres konkurrenceretter deles på Instagram @gastroevents_lf og på hjemmesiden www.goderaavarer.dk.

Fokus på fisk og skaldyr

Årets Ret med Gris 2024 er støttet af Norma og Frode Jacobsens Fond.

- Årets Ret med Gris er efterhånden blevet en af de store årlige kokkebegivenheder, der engagerer kokke fra hele landet

Anders Nicolajsen, chefkonsulent for Gastronomi og Foodservice, L&F

Samme dag afholder Landbrug & Fødevarer for tredje år i træk Årets Ret med Fisk & Skaldyr - En fejring af kvalitetsfisk og skaldyr i dansk gastronomi.

Her er der fokus på havets mange muligheder på danske tallerkener.

- Interessen for denne kategori har igen været rekordstor i år, med kokkene, der demonstrerer deres evner inden for håndværk og smag med fokus på fisk og skaldyr, lyder det.

- Det er svært ikke at blive begejstret, når man ser det fantastiske felt af indstillinger, der er væltet ind igen i år. Danske kokke er verdensklasse skarpe på fisk og skaldyr, og niveauet er endnu en gang tårnhøjt, med stort fokus på bæredygtige fangstmetoder, råvarevalg og smag som en central driver for mere fisk på menuen, siger Anders Nicolajsen, som fremhæver de store udfordringer ved at indsnævre feltet blandt de mange topkvalificerede indstillinger.

Awardshov på Axelborg

De fire nominerede til Årets Ret med Fisk & Skaldyr 2024 er Restaurant Studio, København, Restaurant Moment, Rønde, Restaurant Aure, København, og Restaurant TRI, Vestervig.

Årets Ret med Fisk 2024 er støttet af Fiskeafgiftsfonden og Danmarks Fiskeriforening.

Vinderne i begge kategorier afsløres ved et eksklusivt awardshow den 4. november 2024 på Axelborg i København.

Nominerede til Årets Ret med Gris

De fem nominerede til Årets Ret med Gris 2024 er:

  • Restaurant Alouette, København
  • Restaurant Radio, København
  • Okê Restaurant, Ruths Hotel, Skagen
  • Restaurant Frederikshøj, Aarhus
  • Søllerød Kro, Holte

Læs også