Kødtilknytning og vaner bremser kostomlægning.
Danskerne har generelt et ønske om at spise mere klimavenligt, men mange gør ikke noget ved det. Ifølge en ny rapport fra Aarhus Universitet er ni ud af ti danskere fortsat regelmæssige kødspisere, og villigheden til at ændre kostvaner er lav.
Kød er en central del af danskernes madkultur. Undersøgelsen viser således, at danskerne har en stærk tilknytning til kød, hvilket gør det svært at reducere forbruget. Begrebet »kødtilknytning« dækker over de positive følelser og vaner, som knytter sig til kødforbruget. Jo stærkere kødtilknytning, desto mindre villighed er der til at ændre kostvaner.
- Størstedelen af forskningen viser, at det kniber med motivationen, når vi taler kostomlægning, siger Esben Durhuus Lejsgaard, videnskabelig assistent ved Aarhus Universitet.
Positive tilbagemeldinger på hybridprodukter
Blokerer for forandring
Selvom klimadebatten fylder mere i samfundet, viser rapporten, at kostvaner er dybt forankrede. For mange danskere er kød en uundværlig del af måltidet, og selvom der er en teoretisk åbenhed for at spise mindre kød, omsættes det sjældent til handling.
- Folk tilbereder allerede retter, hvor kød kombineres med grøntsager, men der er en barriere for at acceptere produkter, hvor kødet bevidst er reduceret, siger Esben Durhuus Lejsgaard.
Det peger på, at forandringer i danskernes kost kræver mere end blot oplysning – det handler også om vaner, traditioner og madkultur.
Rema 1000 sælger nu mindre kød
Forskerne har undersøgt området for at forstå, hvilke barrierer der forhindrer danskerne i at ændre deres kostvaner trods øget klimabevidsthed. Resultaterne skal bruges til at belyse, hvordan forbrugernes holdninger og vaner kan påvirkes i retning af mere bæredygtige valg.
Rapporten er finansieret som en del af Rammeaftale om forskningsbaseret myndighedsbetjening, der er indgået mellem Miljøministeriet, Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri og Aarhus Universitet.