Et nyt forskningsprojekt vil udvikle et fodertilskud til køer baseret på metan-reducerende bakterier. Bakterierne skal mindske køers udledning af klimagassen metan og samtidig være en værdifuld proteinkilde til højere mælkeudbytte.
Innovationsfonden har investeret 20 millioner kroner i forskningsprojektet MethaCow. Det oplyser de i en pressemeddelelse.
Forskningsprojektet MethaCow stræber efter at reducere metan direkte i koens vom ved at fodre køer med et fodertilskud, der vil bestå af metanreducerende bakterier og indkapslede næringsstoffer, som bakterierne skal bruge for at vokse.
Projektet skal undersøge, om der kan skabes de rigtige vækstbetingelser for bakterien i koens vom og hvad disse betingelser er. For at skabe de rigtige vilkår skal der være næringsstoffer i den rette mængde, så bakterien kan trives, og fordøjelsen kan fortsætte upåvirket.
- Projektet har potentialet til i en væsentlig grad at kunne reducere de store mængder metan, som udledes af køer. Innovationsfondens investering i projektet skal bruges til at forske i, om og hvordan metan i koens vom kan omdannes til CO2 og protein, og dermed nedsætte koens udledning af metan, siger Eleonora Miquel Becker, centerprojektleder på Teknologisk Institut.
Proteinkilde til højere mælkeudbytte
Målet i MethaCow er en reduktion i metanudledningen fra køer med potentielt mere end 50 procent ved at omdanne metan i koens vom til bakteriel biomasse.
Den bakterielle biomasse har et højt indhold af protein og forventes at blive fordøjet i tyndtarmen og dermed forsyne koen med næringsstoffer til gavn for koen og dens mælkeproduktion. Samtidig følger Aarhus Universitet, hvordan MethaCows fodertilskud påvirker koen i øvrigt.
Forskningsprojektet er et samarbejde mellem Teknologisk Institut, virksomhederne GreenCow Biosolutions A/S og UniBio Tech Science A/S samt Aarhus Universitet og Københavns Universitet, som tilsammen spænder over kompetencer inden for mikrobiologi, husdyr- og veterinærvidenskab, foder og fødevareteknologi samt har stor erfaring med iværksætteri af videnstunge virksomheder, der skal til for at løse den komplekse problemstilling med at få bakterierne til at trives og reducere metan i vommen på koen.
Lykkedes det at få bakterien til at vokse i koens vom, er der et stort potentiale for teknologien, lyder det i pressemeddelelsen.
Klimatjek til danske gårde med malkekøer er nu en realitet
Overraskende høj reduktion af metan