Nyt nitratprodukt: Overraskende høj reduktion af metan

Foreløbige resultater fra to bedrifter viser, at produktet SilvAir reducerer metanudledningen fra danske køer med 20-25 procent.

- Reduktionen er overraskende høj, og vi skal nu dykke endnu mere ned i tallene og gerne afprøve SilvAir i flere besætninger over længere tid, fortæller chefkonsulent Nicolaj Ingemann Nielsen fra Seges Innovation.  Arkivfoto: Line Brusgaard

Afprøvninger på to bedrifter med nitratproduktet SilvAir har givet brugbare erfaringer og bemærkelsesværdige høje reduktioner af metanudledningen. Det oplyser Seges Innovation i det seneste KvægNyt.

Tidligere forsøg har vist, at SilvAir giver en reduktion på 10-20 procent, mens de netop afsluttede afprøvninger på henholdsvis Gl. Ingstrup i Vendsyssel og Lykkesholm på Fyn viser en reduktion på 20-25 procent.

Det er første gang, SilvAir afprøves i fuld skala i malkekvægsbesætninger i Danmark.

- Reduktionen er overraskende høj, og vi skal nu dykke endnu mere ned i tallene og gerne afprøve SilvAir i flere besætninger over længere tid blandt andet for at finde forklaringen på, hvorfor metanreduktionen er højere end forventet. Men glædeligt er det, at reduktionen er betydelig, når vi tester i praksis, siger chefkonsulent Nicolaj Ingemann Nielsen fra Seges Innovation.

Påvirkning af mælkeydelse og foderoptag

SilvAir indeholder stoffet nitrat og virker ved at »stjæle« brinten fra de metanproducerende organismer i koens vom.

Køerne skal have cirka 300 gram SilvAir pr. dag, hvilket vil sige godt 100 kg i foderblanderen hver dag på Gl. Ingstrup med 420 sortbrogede malkekøer. Samtidig kræver brugen af SilvAir en justering af fodersammensætningen for at undgå en overforsyning med råprotein.

- Resultaterne tyder på, at SilvAir hverken har en negativ eller positiv påvirkning på foderoptagelse og mælkeydelse. Der ser det ud til, at køerne performer nogenlunde, som de plejer, siger Nicolaj Ingemann Nielsen, der er projektleder på afprøvningerne med SilvAir og desuden har arbejdet med tests af Bovaer i danske besætninger.

Han understreger, at SilvAir, Bovaer og andre metanreducerende fodermidler eller -additiver er afgørende at afprøve i dansk praksis, så der er så mange gennemtestede redskaber som muligt i værktøjskassen, når klimapåvirkningen skal mindskes.

- Formålet er jo også at sikre os, at det ikke har negative konsekvenser for køerne og produktionen, hverken på kort eller lang sigt, fastslår chefkonsulenten.

Godkendt til konventionelle brug

SilvAir er et godkendt fodermiddel og kan anvendes af alle konventionelle mælkeproducenter.

Afprøvninger og dataindsamling er foretaget i et samarbejde mellem forsøgsværter, fodringsrådgivere og Seges Innovation, men også Arla og Aarhus Universitet er involveret, da de skal analysere mælkeprøver, som er udtaget undervejs i afprøvningen.

Det fremgår af meddelelsen, at parterne fortsætter arbejdet med at dokumentere klimagevinster samt finde frem til de optimale arbejdsgange for mælkeproducenter i praksis.

Landbrug & Fødevarer Kvæg:

Spændende nye muligheder for metanreduktion – både fagligt og politisk

Det er spændende og glædeligt at læse om de nye, gode resultater for det metanreducerende fodermiddel SilvAir. Det slår sektordirektør for Landbrug & Fødevarer Kvæg, Ida Storm, fast i en kommentar i KvægNyt.

Hun peger på, at det særligt er fordi, det ikke kun er kvægerhvervet, der ser frem til de nye muligheder. Parterne i Den grønne trepart, der arbejder på at få Danmark i mål med den grønne omstilling, har nemlig også fokus skarpt rettet mod de mulige klimareduktioner i landbruget.

Hun lægger desuden vægt på, at der i Grøn Fond, som regeringen dannede i 2022 til at understøtte den grønne omstilling, nu er reserveret midler til at støtte brugen af metanreducerende foder allerede fra næste år og frem mod 2030.

Den endelige ordning skal være en del af en samlet klimaplan for landbruget.

- Præcist som vi havde forventet, er der altså fart på – både fagligt og politisk – for at finde løsninger, der reducerer udledningen af metan. Det bestyrker mig i at rette blikket fremad og glæde mig over de nye døre, der åbner sig for dansk kvægbrug, lyder det fra Ida Storm.

Læs også