Kvægrådgiver: - Giv hygiejnen og rutinerne omkring mælkefodring et ekstra tjek

De første fire uger er de farligste i kalvens liv – og ved at bruge lidt ekstra tid på kalven i denne periode, bliver man belønnet med en stærkere kalv og på sigt en bedre ko, lyder det fra kvægrådgiver.

Enhver kalvepasser bør vide det: De første fire uger er afgørende for kalvens liv. Sådan lyder det i det seneste KvægNyt.

Kvægrådgiver Marianne Seekjær fra Sagro forklarer, at kalven er yderst sårbar i denne periode, fordi den portion antistoffer, kalven modtog med råmælken, bliver brugt op i løbet af de første fire uger. Samtidig er dens eget immunsystem kun langsomt under opbygning.

- I de første fire uger er det ekstra vigtigt, at kalven ikke udsættes for et stort smittepres fra omgivelserne. God hygiejne er afgørende for at sikre god tilvækst og sundhed, understreger hun.

Mælkefodring i sommervarmen

Bakterier vokser særligt hurtigt i sommervarmen.

Marianne Seekjær opfordrer derfor til at give hygiejnen og rutinerne omkring mælkefodring et ekstra tjek for at få kalvene godt igennem de første fire uger. Mælken skal hurtigt på køl, og der bør ikke gøres forskel på, om mælken er til mejeriet eller kalvene, mener hun.

- Hvis man bruger framalket mælk til kalvene, skal malkerutinerne have samme høje standard som ved den mælk, der leveres til mejeriet. Det gælder om at begrænse forurening af mælken mest muligt – også til kalvene, påpeger hun.

Korrekt rengøring af mælkeskåle

1. Sæt i blød 6-12 timer (basisk sæbeopløsning)

2. Tjek dosering af sæben på etiketten

3. Vask med børste og rent vand

4. Sæt til afdrypning

5. Dyp de tørre skåle i desinfektionsmiddel

6. Tjek dosering og virkningstid for

desinfektionsmidlet på etiketten

7. Sæt til tørre med bunden opad.

Mælketaxa og framalkningsspande rengøres,

desinficeres og tjekkes for belægninger

Fakta om mælkefodring

• Mælk uden låg bliver forurenet

• Samme handsker til to kalve er lige så skidt som ikke at bruge handsker

• Pasteurisering kræver 65 grader i 30 minutter

• Pasteurisering kompenserer ikke for dårlig hygiejne

• Antibiotikamælk øger risikoen for resistens hos kalvene

Læs også