Usikker majshøst i sigte – få stivelsen gennem kornet i stedet

En sikker opbevaring af kornet er med til at bibeholde næringsstofferne, som kan blive en vigtig faktor, hvis det er kornet, som skal udgøre stivelsen i foderplanen.

Korn kan blive en mere eftertragtet og værdifuld energikilde til mælkeproduktion, særligt i 2024 med udsigt til en usikker majshøst. Det understreger Vestjysk i en meddelelse.

De anbefaler stærkt, at man sikrer stivelse gennem korn, hvis man allerede nu kan vurdere, at det bliver en knap så god majshøst.

Derfor peger de på, at det er af afgørende betydning, at kornet opbevares korrekt, så næringsindholdet fortsat er intakt ved opfodring. Og at man skal vælge den opbevaring, som passer én og ens situation bedst – dog skal man også huske at forholde sig til de omkostninger, der følger med, lyder det.

Tørt korn i kornlager

Fra Vestjysk lyder det, at korn er lagerfast ved et vandindhold på under 15 procent – og at et vandindhold, der er højere, kræver tørring.

De understreger, at det samtidigt er vigtigt, at man jævnligt tjekker temperaturen, da tvangsmodnet korn kan »slå sig«, når det ligger på lager (åndingstab). Man kan ifølge Vestjysk med fordel blæse kold tør luft ind for at sikre, at det forbliver stabilt.

Vestjysk oplyser, at omkostninger til forrentning af lager, eventuel tørring samt valsning, afhængig af ens investering og afskrivningsprofil, typisk vil beløbe sig til 20-30 kroner pr. 100 kg for et gennemsnitsår.

Crimpning og konservering

Det er muligt at valse kornet med 20-25 procent vand og tilsætte syre – en såkaldt crimpning og konservering. Det holder kornet friskt og lagerfast, fastslår Vestjysk og foreslår, at kornet enten pakkes i en silopose eller opbevares på fast bund med plastik over.

Syretilsætning afhænger af afgrøde og vandindhold. Til hvede og byg anvendes ifølge Vestjysk syv til otte liter syre pr. ton, mens der i proteinafgrøderne hestebønner, lupin og ært anvendes doser mellem 10-12 liter pr. ton.

Vestjysk har regnet sig frem til, at med en dagspris på syre omkring 11 kroner pr. liter, anvendes der syre for 7,7 kroner pr. 100 kg korn. Dertil kommer omkostninger til henholdsvis valsning/crimpning på 12-13 kroner pr. 100 kg og plast/silopose tre til fire kroner pr. 100 kg. En samlet pris vil således være omkring 20-25 kroner pr. 100 kg for korn med 20-25 procent vand.

Crimpning og ensilering ved umodent korn

Vestjysk peger på, at hvis kornet er umodent eller ikke kan nå at modne, er der en række fordele ved at vælge crimpning og ensilering.

De kalder det en ensilering, når kornet er omkring 35-45 procent vand – det der svarer til helsædstidspunktet. Da afgrøden er lettere ensilerbar, og der er færre kg tørstof pr. ton korn, vil syretilsætningen kunne reduceres til fire til fem liter syre pr. ton.

Vestjysk gør opmærksom på, at der skal anvendes mange flere kg korn for at få de samme kg tørstof.

Omkostninger til valsning, plastik med mere er ifølge Vestjysk de samme som under crimpning og konservering. Og prisen pr. færdigvare er stort set den samme som under konservering, men udbyttet vil alt andet lige være lavere, da høsttidspunktet er fremrykket tre uger, hvorfor man går glip af den sidste stivelsesindlejring, lyder det.

Sodabehandlet korn

Modent, men vådt korn, kan ifølge Vestjysk med fordel sodabehandles og enten korttids- eller langtidsopbevares. Fremstillingsmetoden er den samme, men mængden af vand er forskellig.

De oplyser, at sodakorn til korttidsopbevaring skal anvendes inden for cirka en måned, og vandprocenten er her omkring 27-33 procent i det færdige produkt, når man selv laver det. Sodakorn til langtidsopbevaring kan opbevares i 9-12 måneder under tørre forhold, indendørs er at foretrække, og vandprocenten er her 22-24 procent.

Vestjysk angiver, at de nøgne afgrøder (rug, hvede, triticale, raps) kræver tre procent soda, byg kræver fem procent, mens vinterbyg og majs med fordel kan øges til seks procent.

Prisen på sodapearl, som Vestjysk fastslår, er den eneste korrekte sodabehandlingskilde, er 191 kroner pr. 25 kg sæk eller 7,7 kroner pr. kg. Dertil kommer omkostninger til mixervogn og arbejdstid (anslået 500 kroner pr. time), hvor der ifølge Vestjysk erfaringsmæssigt kan laves 12 ton sodakorn i timen.

Vestjysk bemærker, at prisen for en færdigvare er gennemsnitligt 28 kroner for nøgne afgrøder og hele 42 kroner pr. 100 kg for byg – og de konkluderer, at byg derfor ikke er så interessant at behandle.

De anbefaler, at man forhører sig om prisen på sodapearl, da der kan være stor forskel på prisen – og peger på, at hvor det de seneste år har været uaktuelt at sodabehandle som følge af en meget høj pris på soda, det nu igen kan være aktuelt, særligt for hvede og rug.

Vestjysk oplever en stadig stigende interesse for at lave et mix af rapsfrø (en tredjedel) og hvede (to tredjedele) til sodabehandling, hvilket de ser som en god og nem måde at sikre en øget selvforsyning.

Læs også