Italien lægger op til forbud imod laboratorie-fødevarer

Den italienske regering fører krig mod laboratorie-producerede fødevarer.

Italiens regering godkendte tirsdag et lovforslag, der forbyder brugen af ​​laboratorieproducerede fødevarer og dyrefoder, da man gerne vil beskytte landets landbrugsfødevarearv, fortalte landets landbrugsminister på en pressekonference efter et kabinetsmøde. Det skriver Reuters.

Hvis forslaget vedtages af parlamentet, vil den italienske industri ikke få lov til at producere fødevarer eller foder »fra cellekulturer eller væv fra hvirveldyr«, hedder det i lovforslaget, som Reuters har set.

- Laboratorieprodukter garanterer efter vores mening ikke kvalitet, velvære og beskyttelse af vores kultur, vores tradition, udtaler minister Francesco Lollobrigida, et højtstående medlem af premierminister Giorgia Melonis højreorienterede Brothers of Italy-parti.

Melonis nationalistiske administration har lovet at beskytte Italiens fødevarer mod teknologiske innovationer, der anses for at være skadelige, og har omdøbt landbrugsministeriet til »ministeriet for landbrug og fødevaresuverænitet«.

Landbrugslobbyen Coldiretti har rost tiltaget mod »syntetisk mad« og sagde, at et forbud er nødvendigt for at beskytte hjemmeproduktion »mod angreb fra multinationale virksomheder«.

Lovforslaget fastslår, at fabrikker, hvor der sker krænkelser, kan lukkes, og producenter kan miste deres ret til at opnå offentlig støtte i op til tre år.

Vrede reaktioner

Initiativet har vakt vrede hos organisationer, der støtter udviklingen af ​​»cellebaserede« landbrugsprodukter i hele Europa, såvel som dyrerettighedsgrupper.

- Vedtagelsen af ​​en sådan lov ville lukke ned for det økonomiske potentiale af dette spirende felt i Italien og holde videnskabelige fremskridt og klimabegrænsende indsats tilbage, udtaler Alice Ravenscroft, leder af politik ved Good Food Institute Europe.

Fødevarevirksomhedernes netværk Cellular Agriculture Europe mener, at Italien begrænser mulighederne for forbrugere, der er bekymrede over dyrevelfærd og miljøpåvirkningen af ​​deres fødevarevalg.

Forbuddet mod cellebaseret kød er ikke det eneste initiativ fra Meloni til at forhindre, at ikke-konventionel mad serveres på italienske borde.

I sidste uge sagde hun, at regeringen var ved at forberede en strøm af dekreter om at indføre informationsetiketter på produkter, der indeholder eller stammer fra insekter, midt i en debat om brugen af ​​cricketmel.

Læs også