Spanien og Frankrig presser på for ligestilling af EU’s landmænd

Frankrig og Spanien går sammen til EU for at kræve øget ligestilling for unionens landmænd i forhold til andre aktører i fødevarekæden.

Efter flere ugers landmændsprotester i store dele af Europa stiller Spanien og Frankrig nu fælles krav til forbedringer i EU-lovgivningen.

Formålet er at stille EU’s landmænd bedre i forhold til andre aktører i fødevareforsyningskæden, fremgår det af mediet Euractiv.com.

Spanien og Frankrigs fælles mission er også at skabe en mere stabil landbrugssektor, hvor landmændene vil være mindre sårbare over for pludselige udsving i priser og betalingsbetingelser.

Senest har Spaniens fødevareminister Luis Planas ifølge mediet udtalt, at han forventer, at landmændenes ligestilling i markedsforholdene bliver taget op på det førstkommende møde mellem de europæiske landbrugsministre mandag den 26. februar.

Her vil Planas ifølge Euractiv.com fremlægge et 18-punkts program, som har til formal at forsimple EU’s landbrugspolitik (CAP), samtidig med at han ønsker større krav til landbrugsproduktionen i 3. lande, undtagelse af afgifter på brændstof i EU’s landbrug m.v.

Svageste part

Luis Planas opfordring kommer i kølvandet på en udmelding fra den franske præsident Emmanuel Macron, som den 5. februar opfordrede til en forbedret EU-lovgivning for at sikre en større beskyttelse af de europæiske landmænd, som han ser som den svageste markedspart i fødekæden.

Mens Spanien venter på EU, lover Planas oprettelsen af et statsligt »fødevareinformations- og kontrolagentur«, som i højere grad skal sikre landmændene bedre vilkår i fødevarekæden.

På trods af den spanske ministers initiativ har det ikke fået de spanske landbrugsprotester til at forstumme. Protesterne, der startede for flere uger siden, og som eskalerede for omkring 10 dage siden, forventes nu at kulminere i en storstilet aktion i Madrid onsdag den 21. februar, hvor landmænd blandt andet forventes at blokere havnene i Spaniens største havn Alge Ciras samt i Valencia.

For at imødekomme landmændene har Planas allerede ophævet et nationalt krav om implementering af en såkaldt digital notesbog, hvor landmændene ellers skulle forpligte sig til at registre eksempelvis brug af pesticider. I stedet har ministeren besluttet at gøre notesbogen frivillig. Men altså uden effekt i forhold til protesteraktionerne, der fortsætter ufortrødent.

Læs også