Satser på præcision: Mathias har købt to gødningsspredere til sjællandsk forædlingsgård

Med ønsket om en optimering af gødskningen i både forædlingsmarkbruget og i det konventionelle markbrug vil DLF's forædlingsgård Boelshøj starte præcisionsgødskning med to nye gødningsspredere fra Rauch og tilhørende CCI Isobus-elektronik.

På det østligste Stevns ligger Boelshøj. Med driftsleder Mathias Skotte i spidsen dyrkes i alt 450 hektar. 270 hektar er traditionel planteavl med et sundt og varieret sædskifte, og så er der græsfrø til både foder- og plænegræs på 180 hektar inddelt i små parceller. Boelshøj er nemlig DLF’s forædlingsgård, og det stiller krav til driftslederen og de værktøjer, han gør brug af.

Derfor har Mathias Skotte valgt at købe hele to nye gødningsspredere, som skal indgå i driften. Og på de 180 hektar med græsfrø, er det helt særlige krav, der skal opfyldes.

De 180 hektar er udlagt i ikke mindre end 13.500 forskellige parceller, som kræver hver sin forædlingsproces, herunder for eksempel gødskning. De mange parceller er dog udlagt i traditionelle forsøgsserier, så man opnår mange gentagelser ved, at der køres på kryds og tværs.

På den måde kan man foretage den samme ensartede gødskning over mange parceller, men med forskellige resultater i forhold andre behandlinger eller individuelle sorts-parceller.

Kan indfri høje krav

Når der spredes gødning over parcellerne, sker det i mindre forsøgsserier, som ligger med en værnafstand på to meter. Efter de to meter skal der eksempelvis gives en anden dosering, og her er det, at præcisionsgødskning kommer ind i billedet.

Hidtil har Boelshøj kørt med en ældre 24 meter bomgødningsspreder, som spreder præcist. Men al omstilling af sprederen skulle foretages ved at stoppe arbejdet og lave en manuel justering på maskinen.

Driftsleder på forædlingsstationen Mathias Skotte er flere gange i sin søgning efter en ny bomspreder stødt på Rauch Aero-sprederne. Under et besøg på Boelshøj af produktchef for Rauch-spredere ved MI, Per Monk Rasmussen samt eksportchef fra Rauch, Elke Pankow, tog det ikke lang tid at tage beslutningen om, at en liftophængt Rauch Aero 32.1 med 24 bom skulle være den nye præcisionsspreder til forædlingsmarkbruget.

Den nye Rauch Aero 32.1 er en spreder, som er specificeret specielt til præcisionslandbrug, og den kan derfor leve op til kravene fra selv en forsøgsvirksomhed. Sprederen er nemlig udstyret med Rauchs nye Full MultiRate, hvor hvert af de 20 udløb på den 24 meter brede bom kører med individuel dosering samt individuel start og stop.

- I realiteten arbejder den på samme måde som en sprøjtebom med enkeltdyseafluk, hvilket bidrager til absolut højeste præcision og minimal dobbeltspredning i gødskningen. En kæmpe fordel ved Rauch Aero er også, at den leverer den absolutte skarpeste kantspredning, og præcis det er et område, der kan optimeres yderligere på i præcisionsgødskningens tegn, lyder det fra Per Monk Rasmussen.

Godt rygte blandt kolleger

De 180 hektar forædlingsmarkbrug indgår i et sundt og varieret sædskifte. Det foregår ved, at der også drives konventionel planteavl på yderligere 270 hektar. De i alt 450 hektar indgår således i en rotation. Det fremmer sundheden og udbyttet i alle afgrøder.

Som hjælp til præcisionsgødskningen i det konventionelle markbrug, kan Boelshøj gøre brug af en Rauch Axis H 30.2 EMC+W centrifugalspreder. Der vil være perioder, hvor bomsprederen skal bruge meget tid i forædlingsparcellerne, og hvor det samtidig er optimalt at sprede gødning i det konventionelle markbrug.

- At sprede gødningen effektivt og på det rigtige tidspunkt er også præcisionsgødskning, siger Mathias Skotte og fortsætter:

- Jeg har valgt en Rauch Axis, da jeg kun har hørt godt om denne spreder blandt mine driftslederkollegaer, og så kunne jeg lige så godt vælge den med hydraulisk drev, så jeg får de allerypperste finesser med.

Brugervenligt og universelt

Maskinparken på Boelshøj er ikke helt traditionel. Mange af maskinerne er specialfremstillede, og de bliver derfor ikke udskiftet så tit. Det betyder også, at der skal noget nyt Isobus-elektronik til for at kunne håndtere de nye præcisionsgødningsspredere fra Rauch.

Til det formål har Mathias Skotte valgt den mærkeuafhængige producent af hard- og software til landbrugsmaskiner Competence Center Isobus eller CCI. Denne producent er stiftet af en mindre kreds af førende europæiske maskinproducenter med det formål at skabe en standardløsning på tværs af de forskellige mærker, og er nu leverandør af Isobus hard- og software til over 40 maskinproducenter.

- Når vi nu vil i gang med præcisionsgødskning i begge vore markbrug, skal det være noget, som er brugervenligt og universelt. Samtidig skal det være nemt at flytte fra traktor til traktor, samt være forberedt til andre af vores nuværende og kommende Isobus-maskiner, siger Mathias Skotte.

Læs også