Det handler om effektivitet hos Hundahl

Alle 67 medarbejdere er med til at effektivisere arbejdsgangene og dagligdagen i maskinforretningen. Ugentlig holdes ti minutters Lean-møder i afdelingerne i Thisted og Skive.

På væggen i både værksteder og reservedelslagre hos J. Hundahl A/S hænger tavler, hvor medarbejderne kan lave opslag med gode idéer til små og større forbedringer af deres praktiske hverdag. Og hver tirsdag mødes medarbejderne i ti minutter omkring tavlen, hvor der er mulighed for at drøfte forslagene og øvrigt nyt i den vestjyske maskinforretning.

- Alle tænker i effektivitet og arbejdsgange i det daglige, efter vi for snart 15 år siden indførte Lean-princippet. Og forinden havde vi i år 2000 gennemført en kompetence-udviklingsproces, netop for at give medarbejderne indflydelse, og herunder også hele vejen igennem tænke de bløde værdier ind, fortæller direktør Søren Hundahl.

I det hele taget er informationsniveauet højt i den store maskinforretning med afdelinger i Thisted og Skive. Blandt andet mødes samtlige 67 medarbejdere til info-møde en morgen i hver måned i begge afdelinger til en fælles orientering om virksomhedens drift og andet relevant information. Og her ikke mindst med mulighed for presserende spørgsmål til ledelsen.

Ingen unødige skridt

For J. Hundahl er effektivitet i det hele taget det gennemgående nøgleord.

- For os er det afgørende, at der ikke tages unødige skridt. Det koster tid og dermed penge, understreger Søren Hundahl og viser eksempler herpå i det store reservedelslager.

Således står reservedele pakket, bestilt af montørerne til opgaver senere på dagen eller næste dag. Dermed skal de ikke vente på, at delene først skal findes frem fra hylderne.

Eller den bevidste synlighed på hylderne, hvor det let at overskue lagret af for eksempel kraftoverføringsaksler, startere og generatorer eller slanger til frontlæssere.

- Det gør, at også vi andre kan hjælpe en kunde på en vagt en lørdag om nødvendigt, nævner Søren Hundahl, mens han viser rundt i det imponerende lager med over 36.000 varenumre.

Start i 1956 i Tilsted

Sammen med sin ældre bror, Erik Hundahl, overtog han maskinforretningen i 1984, efter faderen Jørgen Hundahl og deres mor Kirstine. Tilbage i 1956 købte Jørgen Hundahl landsbysmedjen i Tilsted lige uden for Thisted, og hurtigt blev det med handel af landbrugsmaskiner.

Sønnerne kom i lære - for Eriks vedkommende i 1976, og to år senere startede Søren Hundahl læretiden på værkstedet.

Efter starten med Leyland traktorer og Dronningborg mejetærskere og medlemskabet af Maskinhandler-Indkøbsringen fra 1972 kom Fiat-forhandlingen ind i forretningen i 1982.

 

Opkøb i Skive

- Det gav stødet til en stor udvikling, da også Hesston og Lavarda fulgte med, og fra 1993, hvor Ford og Fiat smeltede sammen, kom der rigtig skred i forretningen, fortæller Søren Hundahl videre.

Med 24 ansatte og forhandlingen af New Holland samt Kuhn og de øvrige MI-produkter blev rammerne i Tilsted alt for små. Derfor blev de første bygninger af den nuværende 6.500 kvadratmeter store maskinforretning i Thisteds vestlige industriareal planlagt i 1998. Og endnu en gang fik virksomheden et stort boost.

Næste store skridt var overtagelsen af C.P. Koldings Eftf. midt i Skive by, der ligeledes var New Holland-forhandler. Igen på grund af et øget aktivitetsniveau blev rammerne for små, og i 2018 blev den nuværende 2.500 kvadratmeter maskinforretning ved omfartsvejen i byens udkant taget i brug.

Og tilmed er der igen byggeplaner i Skive, denne gang i form af en koldhal til udstilling og opbevaring af maskiner.

 

17 servicevogne

Ialt har J. Hundahl 17 servicebiler kørende i området, og med gps-tracking kan de hurtigt omdirigeres til presserende opgaver.

Men nærheden til kunderne gør, at mange opgaver klares på værkstederne i Thisted og Skive, hvor der eksempelvis er kranudstyr samt løftegrej til rådighed for større reparationsopgaver.

- For os er det altafgørende, at kunderne er kørende og trygge ved vores virksomhed. Derfor følger vi alle opgaver helt til dørs, pointerer Hundahl-direktøren og oplyser, at der i alt er beskæftiget 35 medarbejdere på servicefronten, heraf to værkførere i Thisted og en i Skive, og altid et hold på 8-12 lærlinge.

Hele Vestjylland

J. Hundahl A/S dækker i dag området helt fra Fjerritslev i nord, vest om Herning og ned til Esbjerg, idet der tillige købt ejerandele i 2014 i Tobico/Skjern Maskinforretning og i 2019 i Traktorgården Give. Disse to maskinforretninger er områdeforhandlere af New Holland under J. Hundahl A/S.

Desuden har Anker Bjerre A/S som selvstændig maskinforretning New Holland-forhandling i deres afdelinger i Mejrup og Lemvig.

- Igen er der fokus på effektiviteten, og ikke mindst nærheden og det lokale kendskab til kunderne. Thisted er vores omdrejningspunkt, men centre er ikke vores strategi, understreger Søren Hundahl.

3.500 til åbent hus

Foruden hele programmet af New Holland traktorer og høstmaskiner er en stigende aktivitet salget og service af det gule entreprenørprogram. Det tæller både gummigeder, rendegravere og teleskoplæssere til såvel landbrug som entreprenører.

I alt har J. Hundahl syv sælgere til at betjene kunderne med New Holland, MI-produkterne samt de øvrige forhandlinger som Hardi sprøjter, Weidemann knækstyrede minilæssere, Ropa kartoffel- og roemaskiner, AP gyllevogne, He-Va redskaber og Thyregod rensere.

Hvert år præsenteres hele programpaletten ved det traditionsrige åbent hus-arrangement den sidste fredag og lørdag i februar, hvor der er repræsentanter fra alle leverandørfirmaerne til stede. Sidste år vurderedes besøgstallet til omkring 3.500, blandt andet fordi der blev fortæret 3.600 fastelavnsboller og knap 10.000 pølser.

J. Hundahl A/S

● Grundlagt af Jørgen Hundahl i 1956 i landsbysmedjen i Tilsted tæt ved Thisted. Nyt værksted opført i 1980

● Virksomheden og de daværende 24 medarbejdere rykkede i 1998 til den nuværende adresse i Thisted. Maskinforretningen er løbende udvidet til de nuværende ialt 6.500 kvadratmeter bygninger på den 30.000 kvadratmeter grund

● I 2005 opkøbes maskinforretningen N.B. Hundahl i Nors

● I 2010 overtages C.P. Koldings Eftf. i Skive. I 2018 flyttes ind en nybygget afdeling i udkanten af byen på 2.500 kvadratmeter

● 2014 købes andel i Tobico/Skjern Maskinforretning med afdelinger i Skjern og Varde. Samme år blev Anker Bjerre A/S områdeforhandler af J. Hundahl A/S

● 2019 overtages 40 procent ejerandel af Traktorgaarden Give, og bliver selvstændig New Holland-forhandler under J. Hundahl

● Full-line forhandler af New Holland, startende i 1984 med forhandlingen af Fiat, Hesston og Laverda. Siden 1972 med i Maskinhandler-Indkøbsringen

● I alt 67 medarbejdere

● Ejere er Søren og Erik Hundahl samt sælgerne Claus Sørensen og Martin Dalgaard

Generationsskiftet er sikret

Et glidende generationsskifte er godt i gang hos J. Hundahl A/S. Foruden anden generation, Søren Hundahl (61) og Erik Hundahl (63 - på pension, men med i ledelsen som bestyrelsesformand), har to af sælgerne hver en andel af ejerskabet.

Både Claus Sørensen (45) og Martin Dalgaard (41) kom med som medejere for fire år siden, og næste step blev taget med virkning fra 1. november 2022, hvor de begge øgede deres ejerandel.

Claus Sørensen kom i lære hos J. Hundahl på værkstedet for 27 år siden, og rykkede siden ind på salgskontoret.

Martin Dalgaard er oprindelig uddannet både som landmand og mekaniker, og fra et salgsjob hos He-Va kom han i 2016 til J. Hundahl.

- Dermed er vi klar til fortsat at udvikle os sammen med vores leverandører og kunderne som en fremtidsorienteret servicevirksomhed i stadig bevægelse, understreger direktør Søren Hundahl.

Læs også