Danmark vil have forbudt PFAS i EU

Danmark, Tyskland, Nederlandene, Norge og Sverige indsender nu et udkast til et EU-forbud mod PFAS-stoffer. Forslaget sendes i dag til EU’s Kemikalieagentur.

Der skal handles nu i EU for at forebygge forureningen fra de skadelige PFAS-stoffer, der løbende dukker op nye steder rundt om i samfundet.

Det er budskabet fra Danmark, Tyskland, Nederlandene, Norge og Sverige, der i dag har sendt et fælles udkast til et EU-forbud mod PFAS-stoffer på en række områder til EU’s Kemikalieagentur. Det er det mest omfattende udkast til et EU-forbud for begrænsning af kemikalier nogensinde.

Forslaget kommer, efter at myndighederne i de fem lande siden 2020 har undersøgt, hvor udbredt PFAS-forureningen er, og hvilken påvirkning den kan udgøre for folks sundhed og for miljøet. Herhjemme har undersøgelser vist store forekomster af PFAS langs kyster. 

- Man skal ikke bilde sig ind, at PFAS bliver nemt at komme af med, for det bruges rigtig mange steder. Vi har at gøre med et meget omfangsrigt problem, som vi først nu begynder at kende omfanget og alvorsgraden af. Men et fælles EU-forbud er et vigtigt skridt. Det er ét af de initiativer, der skal til for at inddæmme og på sigt fjerne kilderne til forureningen, så vi trygt kan drikke vores vand og spise vores kød, siger miljøminister Magnus Heunicke.

Udkastet bliver præsenteret i Bruxelles d. 7. februar. Her vil fagfolk fra de fem lande holde en teknisk gennemgang af, hvad forbuddet indeholder. Udspillet fra de fem lande bliver godt modtaget af EU-parlamentariker Erik Poulsen (V).

- Venstre i Europa-Parlamentet har allerede i september sidste år bedt EU-Kommissionen overveje et nødforbud mod PFAS i EU-landene, ligesom vi af hensyn til sundhed og miljø har bedt Kommissionen fremskynde restriktioner mod brugen af PFAS. Det har Kommissionen ikke svaret på endnu, men vi følger op. PFAS-forureningen er et grænseoverskridende problem, der skal løses i fællesskab, skriver han i en pressemeddelelse.

- Tidligere undersøgelser af drikkevand, vandløb, søer og vildt peger også på, at vi er nødt til at forholde os til, at PFAS er overalt i vores natur og miljø, tilføjer han.

I perioden frem til præsentationen d. 7. februar gennemgår EU’s Kemikalieagentur udkastet for at sikre, at det lever op til relevante krav for et EU-forbud.

Læs også