Tænk at kunne hente egen honning

Flere biavlerforeninger på Fyn afholder kurser i og om biernes forunderlige verden. Herunder også Vindinge Herreds Biavlerforening, der har investeret i et helt specielt australsk bistade.

Det australske bistade »flow hive« er specielt indrettet, så når man drejer på et håndtag, kommer den gyldne honning flydende ud – helt af sig selv. I Vindinge Herreds Biavlerforening har de »flow hive« i deres skolebigård i Ullerslev. Der kan man lære alt, man behøver for at blive biavler.

Undervisning af nye biavlere

- Vi begyndte undervisningen for nye biavlere sidst i marts med fem planlagte undervisningsaftener. Her i maj skal vi ud i foreningens skolebigård, hvor den praktiske undervisning foregår, fortæller Ulrik Sylvest, formand for Vindinge Herreds Biavlerforening.

Flere højdepunkter

Som biavler er der mange spændende højdepunkter i løbet af et år. 

- I år blev de første bier set flyve uden for bistadet omkring den 8. februar, og snart er det tid til høst og slyngning af honning, fortæller Ulrik Sylvest.

Arbejdet omkring høst og slyngning omfatter også røring af honningen, så dens sukkerkrystaller får den rette størrelse, og smagen bliver mild og lind. Hvis der ikke røres i honningen, vil den knase mellem tænderne, når den bliver fast.

Høster pollen

- I år, vil vi i foreningen, også høste pollen, som har en meget speciel smag, og kan bruges på for eksempel desserter eller morgenmad. Pollen skal hurtigt tørres eller fryses ned for at holde sig. Når biavleren høster pollen, skal det være med respekt for, at bierne også selv får nok til deres yngel, understreger Ulrik Sylvest.

Bisløjd

Som noget helt nyt vil Vindinge Herreds Biavlerforening til efteråret arrangere bisløjd, hvor der vil være mulighed for at lave de redskaber, som gør livet lettere for en biavler. Der vil selvfølgelig også være mulighed for at lave et traditionelt bistade i træ.

- Det kalder vi et trugstade i modsætning til et opstablingsstade, som ofte er i et flamingolignende materiale, fortæller formanden.

Mulighed for at blive klogere

Hele sommersæsonen, hvor biavlerne har travlt i bigården, afsluttes med en grillaften i foreningen.

- Den aften siger vi tak til hinanden for årets indsats, og de nyuddannede biavlere kan tage deres nye bifamilie, som i sommerens løb er startet, med hjem. I august og september skal bifamilierne fodres og behandles mod varroamider, inden det er tid for indvintring af bierne. Hermed er ringen i årets gang i bigården i store træk sluttet, fortæller Ulrik Sylvest.

Når der om vinteren ikke er så meget arbejde i bigården, er der god tid til at blive endnu klogere på biernes forunderlige verden. Derfor afholder foreningen foredrag og workshops sammen med fire andre biavlerforeninger på Fyn.

- For man bliver aldrig helt færdiguddannet som biavlere. Der kan hele tiden læres mere om biernes forunderlige verden - enten fra andres erfaringer eller forskningen, lyder det.

Læs også