Tema: Majsdyrkning kan optimeres ved en tur i stubmarken

En tur i majsmarken efter høst kan øge kendskab og viden til, hvorfor årets udbytte ligger, hvor det gør. KWS anbefaler derfor en tur i marken, så den viden, der kan opnås, kan udnyttes i kommende sæson.

Høst af majs er overstået hos langt de fleste. Med siloerne mere eller mindre fyldte, er det passende at tage en sidste tur i majsmarkerne for at vurdere, hvordan valg af sorter og management har passet sammen med årets udfordringer og lære heraf til næste sæson. Blandt andet afslører majsstubben en del om etableringen.

- En ensartet stub, hvor alle planterne har samme stængeltykkelse og dermed samme udvikling betyder, at marken har givet maksimalt udbytte. Så høj ensartethed opnås kun ved høj frøkvalitet kombineret med et rigtigt godt såarbejde i et godt såbed, siger Ken Brink, produktchef hos KWS Scandinavia.

Ensartethed giver udbytte

Topudbytte kræver, at alle planterne udvikler sig lige godt, så blomstring og afmodning sker samtidigt i alle planterne. I mange marker er der store forskelle i udviklingen af planterne. Målinger af forskelle mellem de bedst udviklede og de dårligst udviklede planter viser, at udbyttet går ned med 40–60 procent fra de bedste planter til de tyndeste med dårligst udviklede kolber.

- Er der store forskelle i stængeltykkelse i stubbene i majsmarken, og er antallet af svage stængler over fem procent, kan man lave en hurtig tjekliste for at vurdere, hvad der kan være årsagen. Her skal der blandt andet tages højde for, om såbedet var dårligt, eller der kom kraftig regn efter såningen? Der kan også have været tale om angreb af fugle og smælderlaver, eller der kan have være sandflugt eller måske nattefro efter fremspring.

Ken Brink fremhæver ligeledes skader efter ukrudtsbekæmpelse og overgemte frø med lavere spiringskraft som mulige årsager.

- Det er vigtigt, at man gør sig overvejelserne, så man kan lære af sine fejl og udfordringer, og gøre det endnu bedre til næste sæson, siger han. 

Tjekliste ved dårligt udbytte

  • var såbedet dårligt eller kom der kraftig regn efter såningen?
  • var der angreb af fugle, smælderlaver eller var der sandflugt?
  • var der nattefrost efter fremspiring?
  • var der skader efter ukrudtsbekæmpelse?
  • var det overgemte frø med lavere spiringskraft?

Tjek bekæmpelsen af ukrudt

Også langtidseffekten af den valgte strategi mod ukrudt er vigtig af have i fokus.

Hvis der er pletter med ukrudtsarter, som giver problemer i bekæmpelsen, er de lettere at finde i stubmarken lige efter høst. Dermed giver det også god tid til at vælge strategien for næste afgrøde i marken.

Efterafgrøden bør være god

En veletableret efterafgrøde er en ny, men afgørende faktor i majsdyrkningen. Der er lavet mange forsøg for at finde de sikreste arter eller blandinger af efterafgrøder, ligesom der er lavet en række forsøg med det optimale såtidspunkt. Her viser resultaterne, at tidlige sorter og tidlig høst sikrer en god efterafgrøde.

- Der er ikke lavet forsøg som viser, hvor kraftigt tidspunktet for høst påvirker efterafgrødens udvikling. Men vi ved, at efterafgrøden stort set er i dvale, så længe den står i skygge af majsen, og at væksten i efterafgrøden først starter, når majsen er høstet, siger Ken Brink.

Han understreger, at tidlig høst derfor også giver den bedste tilvækst i efterafgrøden og dermed større sikkerhed for, at efterafgrøden godkendes.

- Sen høst med våde forhold, hvor høstmaskinerne laver kraftige kørespor, er gift for efterafgrøderne, så det skal såvidt muligt undgås, påpeger produktchefen.

Læs også