Slår klima-alarm: New Zealand lover CO2-neutral regering i 2025

New Zealand lover, at den offentlige sektor vil blive kulstofneutral inden 2025, da regeringen erklærede klimanødsituation onsdag. Et symbolsk skridt, som kritikere mener, skal bakkes op med større handlinger for at reducere emissioner.

Den newzealandske premierminister, Jacinda Ardern, slog klima-alarm onsdag baseret på det mellemstatslige panel om klimaforandrings resultater. Her blev det nævnt, at for at undgå mere end 1,5 graders stigning i den globale opvarmning skulle emissionerne falde med omkring 45 procent fra 2010-niveauet inden 2023 og nå nul med omkring 2050.

- Denne erklæring er en anerkendelse af den næste generation. En anerkendelse af den byrde, de vil bære, hvis vi ikke gør det her rigtigt og ikke tager handling nu, lød det fra Jacinda Ardern til lovgivere i parlamentet.

Efter cika en times debat stemte et flertal af parlamentarikere for erklæringen. Det største oppositionsparti, Nationale Parti, stemte imod og sagde, at det ikke var andet end symbolpolitik.

New Zealand slutter sig hermed til 32 andre lande, herunder Japan, Canada, Frankrig og Storbritannien, der har erklæret en klimanødsituation.

Premierministeren kalder klimaforandringerne for vores generations ”atomkræft nej-tak”.

I sin første periode vedtog hun en ”Zero Carbon Bill”, der sætter rammerne for netto nulemissioner inden 2050 med en undtagelse for landbrug og forbød ny offshore olie- og gasefterforskning.

I New Zealands kommer halvdelen af landets drivhusgasemissioner fra landbruget – hovedsageligt fra metan.

Regeringen lovede onsdag, at den offentlige sektor vil opnå kulstofneutralitet inden 2025. Regeringsorganer bliver nødt til at måle og rapportere emissioner og udligne enhver, de ikke kan reducere inden 2025.

Programmet vil blive understøttet af en fond på 200 millioner dollars (911,5 millioner kroner) til finansiering af udskiftning af kul-fyr og hjælpe med at købe el- eller hybridbiler.

Erklæringen er blevet taget godt imod af Greenpeace, men organisationen udfordrede regeringen til at følge igennem medhandling.

- For at Jacinda Arderns klima-alarm skal være mere end bare ord, betyder det at tackle New Zealands største kilde til klimaforurening: landbruget, sagde Greenpeace kampagneleder for landbrug- og klima, Kate Simcock.

Læs også