EU-Kommissær vil begrænse transport af dyr

EU's landbrugskommissær vil begrænse transport af dyr, men det vil ikke gå ud over dansk landbrug, siger han. Den melding beroliger ikke Venstres Asger Christensen.

EU's landbrugskommissær Janusz Wojciechowski vil nu begrænse transport af dyr. Det sagde han onsdag aften under et møde i Europa-Parlamentets udvalg for dyretransport.

Det er et midlertidigt udvalg, der er ved at gennemgå dyrs forhold under transport, og som blev nedsat i efteråret efter, at flere medlemmer af parlamentet fattede mistanke om, at der rundt i Europa fortages brud på reglerne. Brud der ikke har medført konsekvenser, og hvor EU-Kommissionen har fået kritik fra en række parlamentarikere for ikke at have grebet ind.

Konkret forklarede landbrugskommissæren i udvalget, at han vil forsøge at fremme lokal produktion og lokale forsyningskæder ved at begrænse transporterne.

Under mødet lød det dog samtidig fra landbrugskommissæren, at målet om at begrænse fragt af levende dyr ikke vil gå ud over danske virksomheder.

Danmark er et eksempel

I et svar til Venstres Asger Christensen, der under mødet rejste sin bekymring, lød det fra kommissæren, at han ikke vil begrænse transporten fra lande, der har en stor »over-produktion«, og som dermed er nødt til at eksportere dyr.

- Det er Danmark et tydeligt eksempel på. Danmark er en kæmpestor producent af grise og smågrise. Ingen vil begrænse det eller gøre det mere vanskeligt, sagde kommissæren.

- Det er ikke enten eller. Begge systemer kan fungere på samme tid, sagde han og fortsatte henvendt til Asger Christensen:

- Så venligst lad være med at tolke mine intentioner, som skridt mod landmænd i lande, der er afhængige af dyretransport. Det har jeg fuld forståelse for. Danmark producerer otte gange så meget svinekød end sit eget forbrug. I Irland er det oksekød, som det handler om.

- Og det skal fortsætte. Det er ikke i modstrid med hinanden, lød det fra Janusz Wojciechowski.

Beroliger ikke

Forsikringen fra landbrugskommissæren til de danske landmænd og dyretransportører får dog ikke Asger Christensen, der er koordinator i dyretransportudvalget for gruppen Renew Europe, som Venstre tilhører, til at blive rolig.

Han kæder kommissærens seneste melding om begrænsning af transport sammen med meldingen fra februar i år, hvor Janusz Wojciechowski udtrykte sine bekymringer for intensivt landbrug. Han fremhævede her netop Danmark, som eksempel.

- Jeg har længe været skeptisk over for kommissæren. Han virker til at køre sin egen dagsorden, som ikke er til gavn for Danmark. I flere tilfælde har Wojciechowski for eksempel udtalt sig negativt om intensive landbrug. Og nu vil han begrænse transport af dyr. Det er meget et problematisk, siger Asger Christensen, der mener, at kommissæren kommer med modsatrettede meldinger:

Skeptisk

- Jeg føler, at han taler med to tunger. På den ene siden siger han ordret, at han vil begrænse dyretransporter, og på den anden side forsøger han at overbevise os om, at dét ikke vil gå udover dansk landbrug og vores eksport af husdyr. Men jeg har svært ved at stole på hans løfter, forklarer Asger Christensen, der fortæller, at han frygter kommissæren vil liste sine forslag ind ad bagdøren under arbejdet til EU's fødevarestrategi i 2021, Farm to Fork-strategien.

- For mig er det helt afgørende, at vi eksempelvis stadig kan eksportere vores højkvalitets avlsdyr til andre EU-stater og lande uden for EU, siger Asger Christensen.

Han understreger vigtigheden i god dyrevelfærd under transporterne.

- Vi skal selvfølgelig forbedre dyrevelfærden under transport. Faktisk er der nogle medlemslande, som dårligt nok lever op til de nuværende regler. Det skal vi gøre op med. Vi skal styrke dyrevelfærden, og samtidig sikre, at vi fortsat kan transportere dyr på en fornuftig måde, siger Asger Christensen.

Læs også