Risikabel investering: Kinesisk svineproducent vil bygge verdens største svinefarm

Kinas største svineproducent, Muyuan Foods, vil til at opdrætte flere svin på et enkelt sted end nogen anden virksomhed i verden med ny stor svinefarm. En risikabel investering mener nogle med den dødelige afrikansk svinepest, der stadig er en faktor.

Den nye svinefarm, hvis byggeri blev påbegyndt i marts og startede driften ved den første af sine 21 bygninger i september, er et klart symbol på det voldsomme tempo, hvor enorme, industrialiserede svineavlsfaciliteter erstatter små, traditionelle gårde, hvoraf mange blandt andet blev afviklet som resultat ASF.

Det beretter Reuters.

I kapløbet om at tage andel designer virksomheder som Muyuan automatiserede gårde med højere tæthed og satser på, at de kan holde sygdommen ude, samtidig med at effektiviteten øges for at tilfredsstille landets enorme appetit på svinekød.

Muyuans nye mega-farm nær Nanyang, som til sidst vil huse 84.000 søer og deres smågrine, er langt den største i verden - cirka 10 gange så stort som et typisk avlsanlæg i USA. Det sigter mod at producere omkring 2,1 millioner svin om året.

- Vi vil ansætte færre mennesker og bruge mere teknologi, siger Muyuans vicedirektør, Qin Jun. Han peger desuden på intelligente fodringssystemer, gødningsrensningsrobotter og infrarøde kameraer for at opdage, hvornår svin har ASF som nogle af de vigtige elementer med den nye mega-farm.

Fungerer projektet som planlagt - og andre producenter følger trop - kunne verdens største svinekødsforbruger reducere indkøb fra det globale marked og vende den blomstrende kødhandel på hovedet, der har støttet landmænd over hele verden.

Kæmpe investering

Med kontanter i dyngevis bygger Muyuan og andre virksomheder større og hurtigere med formålet om at få fat i markedsandele, mens sektoren genopbygges.

Muyuan vil bruge omkring 40 milliarder yuan (37,7 milliarder kroner) i år på nye svinebedrifter. Beløbet er omkring otte gange mere end hvad virksomheden brugte for to år siden, og omtrent det dobbelte af hvad bilproducenten Tesla forventes at bruge på et år.

Små svineproducenter kæmper i mellemtiden for at komme tilbage på benene med de dyre, nye sygdomsforebyggende krav.

Bekymring om projektet

Muyuans kæmpe svinefarm kan huse fem gange så mange grise som en almindelig gård i samme område. Den enorme svinedensitet bærer imidlertid enorm risiko for sygdomme, herunder ASF, der stadig cirkulerer i Kina uden tilgængelig vaccine eller kur tilgængelig.

Det bekymrer for Gordon Spronk fra Pipestone Holdings, en af USA’s største svineproducenter og veterinære serviceselskaber. 

- Store farrow-til-finish-projekter med høj dyretæthed er en langsigtet bekymring. For når en virus som afrikansk svinepest kommer ind, er det meget vanskeligt at kontrollere eller eliminere, siger han.

Fra Muyuans side lyder det, at virksomheden har revideret sin produktionsproces siden udbruddet af ASF. Korn til foder steriliseres før det ledes ind i fodermøllen på stedet udefra, hvilket undgår mulig forurening af gården med lastbiler.

Inde i svinehuset filtreres luft og termokameraer testes for at kontrollere svinenes kropstemperatur. 

- De nye tiltag er imponerende, så længe de styres ordentligt, siger Michael Ellerman, vicegeneraldirektør hos Aspire, en Suzhou-baseret svineproduktionskonsulentvirksomhed.

Svingende svinemarked

Der er samtidig også en voksende bekymring, når svinepriserne falder. Produktionsomkostningerne i hele branchen er stadig meget højere end før udbruddet af svinepest, men produktionen er lavere på grund af mangel på avlsgrise.

- Risikoen er, at priserne kan falde under omkostningerne. Hvis priserne falder til under 20 yuan pr. kilo (18,85 kroner) næste år, vil nogle store virksomheder uundgåeligt tabe penge, sagde Xiao Lin, en analytiker hos Win & Fun Investment.
Muyuans omkostninger er lavere end de fleste med lidt over 14 yuan pr. kilo (13,19 kroner). 

Læs også