Vigtigt skridt for dyrevelfærden: Tyskland udfaser bedøvelsesfri kastration af smågrise

Forbundsminister for fødevarer og landbrug, Julia Klöckner, har peget på afslutningen på bedøvelsesfri pattegris-kastration i Tyskland den 1. januar 2021.

I takt med den stigende bølge af forbrugerforlangt dyrevelfærd i Europa, har Tyskland nu taget et vigtigt forgangsskridt i denne retning. 

I fremtiden skal komplet bedøvelse garanteres under kastrering af smågrise. Det skriver fagmediet, Fleischwirtschaft. 

Kastrering skal herefter kun kunne udføres under generel anæstesi af dyret. I modsætning til andre medlemsstater i Europa, vil lokalbedøvelse eller smertelindring ikke længere være tilstrækkelig i Tyskland. JForbundsminister for fødevarer og landbrug i Tyskland, Julia Klöckner, ser indførelsen af de nye regler som "en afgørende dato for større dyrevelfærd."

Tyskland vil også være en pioner i Europa her med hensyn til reguleringens klarhed. Med specifikationen om eliminering af smerte hos grisene, går forbundsrepublikken ud over gældende EU-lovgivning. 

- For dyreejere betyder det mere indsats og investering, siger Julia Klöckner. 

Hun tilføjer samtidig, at politikerne står klar til at facilitere overgangen. 

Julia Klöckner understregede, at hendes ministerium støtter indførelsen af alternative procedurer og metoder til bedøvelsesfri pattegris-kastration på en række forskellige måder for at forhindre konkurrenceforvridning forårsaget af de strengere krav.

Køb af anæstesiapparater bliver blandt andet prioriteret. I alt er omkring 2.700 ansøgninger om finansiering med i en samlet pulje på 13,5 millioner euro (100,43 millioner kroner) allerede godkendt. En ny regulering tillader generel anæstesi med bedøvelsesmidlet isofluran at blive udført af landmanden eller andre kvalificerede personer. Forudsætningen for dette er omfattende teoretisk og praktisk træning. 

Derudover understreger Julia Klöckner, at hendes afdeling er i konstant kontakt med slagte- og forarbejdningssektoren og detailhandlen om marketingspørgsmål. Forskningsprojekter om videreudvikling af svineopdræt støttes også. 

Yderligere sørger ministeriet for, at information om bedøvelsesfri pattegrise og alternative metoder  er offentligt tilgængelige i en brochure og på ministeriets hjemmeside.

Læs også