Endnu en dyrevelfærdssejr: Tyskland vil stoppe aflivning af daggamle hanekyllinger

Den tyske regering har godkendt udkast til lovgivning for at forbyde drab på hanekyllinger, der kun er én dag gammel. Alternativer er nu tilgængelige.

Tyskland har netop taget endnu et skridt i retningen af dyrevelfærd. 

Ved udgangen af 2021 skal den almindelige praksis med at dræbe mandlige kyllinger kort efter udklækning i forbindelse med hønseproduktion forbydes. Det blev besluttet af den tyske regering onsdag.

- Med min lov sikrer jeg, at der kun produceres æg uden drab af kyllinger i Tyskland. Denne uetiske praksis vil herfra høre fortiden til. Dette er et vigtigt skridt fremad for dyrevelfærd: på verdensplan er vi de første til at tage sådan en klar handling, lød det fra den føderale landbrugsminister, Julia Klöckner i Berlin.

Gårde har markedsklare alternativer til rådighed til at kønsbestemme rugeæg. Imidlertid fungerer disse metoder for tiden i en periode fra 9. til 14. inkubationsdag. Derfor skal de eksisterende procedurer kun bruges og videreudvikles som en brobyggende teknologi. 

Den nye lov indeholder nemlig i et sekundært element efter den 31. december 2023. Her lægges der et forbud mod drab af kyllingefostre i ægget allerede efter den 6. inkubationsdag.

- Vi tilbyder gårdene en konkret løsning for at forhindre en migration og dermed en outsourcing af dette dyrevelfærdsspørgsmål også. Vi ønsker også at være en trendsætter og rollemodel for andre lande. Fra handlen forventer jeg, at den nu også følger sine udmeldinger og ændrer sit sortiment i overensstemmelse hermed, fastslog Julia Köckner yderligere.

Juridisk sikkert forbud

Det forstående forbud betragtes nu som juridisk sikkert, da der findes markedsfærdige metoder til kønsbestemmelse i hønseæg, der kan masseproduceres ved udgangen af 2021. Afgørelsen fra den føderale forvaltningsdomstol i juni 2019 fastslår stadig, at drab af hanekyllinger, efter at de er klækket, er tilladt, indtil alternative teknologier til kønsbestemmelse i hønseæg er klar til praktisk anvendelse og kan bruges i overensstemmelse hermed over hele linjen.

Lovforslaget kommet kun meget kort tid efter landet også, som første land i verden, gjorde det ulovligt at kastrere smågrise uden brug af bedøvelse.

Læs også