Europæiske borgere kan snart forvente melorme på tallerkenerne

EU's Fødevaresikkerhedsautoritet har givet grønt lys for, at tørrede, gule melorme er sikker til konsum. Godkendelsen er imidlertid kun det første skridt i at finde ud af, hvordan og hvilke produkter, der skal sælges.

Er du på nogen måde sart om, hvilken type mad folk putter i munden, skal du som europæer måske snart til at genoverveje kræsenheden. 

Vi kan nemlig snart forvente at få serveret flere produkter på tallerkenen, der indeholder melorme som ingrediens, da Den Europæiske F har givet klarsignal.

Denne godkendelse er dog kun det første skridt, embedsmænd har stadig brug for at overveje salget af snacks, småkager, proteinstænger og andre fødevarer, der indeholder disse insekter som ingredienser.

Denne beslutning betragtes naturligvis som en kæmpe sejr for insektopdrætsindustrien, der nu anslås til vokse ti gange til at overstige 4,1 milliarder dollars (25,1 milliarder kroner) globalt inden 2025.

En af de helt store spillere på den front er den franskbaserede insektopdrætsvirksomhed, Ynsect. Her mener den virksomhedens administrerende direktør, at den nye godkendelse var det vendepunkt, industrien har ventet på. 

- Det er en klar og vigtig milepæl for hele sektoren. Der vil være en sneboldeffekt. Det vil øge potentialet for at investere i yderligere kapacitet og tiltrække yderligere finansiering til støtte for væksten, siger han i et interview med Bloomberg. 
Franske Ynsect arbejder for tiden hårdt på eskalering og på at udvide til produkter til sportssektoren. 

Markedet kryber frem

Europa er i spidsen for den spirende insekt-opstartsscene og identificerer insekter som en del af sin dagsorden for bæredygtig mad. EU-myndigheder har hældt penge på forskning og fabrikker, og blokken tillader allerede fisk, hunde og katte at spise insektmel.

Foderproduktion til dyr snarere end mennesker har vist de største muligheder indtil videre. Den internationale platform for insekter til mad og foder forventer, at fjerkræ og svin er næste store skridt.

Insekter har på det seneste også fået meget mere opmærksomhed som en langt mere bæredygtig kilde til protein, da de har høj ernæringsværdi og lav miljøpåvirkning. Industrien tiltrækker i øjeblikket stor opmærksomhed fra venturekapitalister og store markedsspillere som Nestlé og Cargill Inc.

- Der er flere og flere muligheder for at arbejde med nye bæredygtige ingredienser til dyrefoderindustrien siger Helene Ziv, direktør for risikostyring og sourcing for Cargills dyreernæringsvirksomhed til Bloomberg og fortsætter.

- Insekter er faktisk en enhed, vi tror stærkt på. Vi er meget komfortable med deres ernæringsmæssige kvalitet.

Cargill har et partnerskab med InnovaFeed SAS for at levere insektprotein til fiskefoder, mens Archer-Daniels-Midland Co. er vært for en kæmpe opdræt for sorte soldat-fluer i Illinois. 

Nestlé, verdens største fødevarevirksomhed, har blandt andet også tilføjet kæledyrsfoder lavet med insekter til deres sortiment.

Læs også