Udbrud stoppet tidligt: Kvægtuberkulose fundet hos landmandsfamilie i Bayern

Der er blevet diagnosticeret kvægtuberkulose hos en bayersk landbrugsfamilie. Kvægbesætningen er imidlertid slået ned.

Det er ikke kun fugleinfluenza og afrikansk svinepest, tyskerne må døje med.

Der har netop været et tuberkuloseudbrud på en kvægfarm i det øvre Bayern. Her blev forældre og lærere på den lokale skole informeret om en risiko for infektion. På gården var der nemlig overført tuberkulose fra kvægbestanden til et barn og to andre familiemedlemmer.

Det beretter det tyske landbrugsmedie, Agrarheute.

- De berørte klassekammerater og lærere til barnet testes nu for at være på den sikre side, lød det fra Bad Tölz-Wolfratshausen-distriktets kontor tirsdag. 

Andre klasser i skolen blev ikke berørt. De tre syge mennesker fra familien havde ingen symptomer.

Kvægtuberkulose kunne kun påvises hos barnet under laboratorieforhold, efter at bakterierne blev dyrket i en prøve. Familien var blevet undersøgt, fordi der var påvist kvægtuberkulose i gårdens husdyr.

Tyskland har været fri for tuberkulose siden 1997

Kvægtuberkulose blev bekæmpet med succes i Tyskland i 1950'erne til 1970'erne gennem regelmæssige undersøgelser og de passende foranstaltninger indført. I 1997 fik Tyskland status som "officielt anerkendt tuberkulosefri".

Siden da er overvågning af tuberkulose blevet sikret gennem kødinspektion af slagtede kvæg. Ikke desto mindre sker det igen og igen, at kvæg bliver inficeret med tuberkulosepatogenet, for eksempel gennem kontakt med inficerede vilde dyr.

Der indføres statslige kontrolforanstaltninger for at forhindre, at dyresygdommen spredes igen i Tyskland i sådanne tilfælde. Disse inkluderer undersøgelse af alt kvæg i besætningen, drab og harmløs bortskaffelse af syge dyr samt rengørings- og desinfektionsforanstaltninger.

Kvægbestand aflivet

Alt kvæg i den berørte flok blev efterfølgende hurtigt aflivet. 

- Efter den første opdagelse blev virksomheden officielt lukket, så hverken kød eller mælk kunne sælges, understregede distriktsmyndighederne. 

Tuberkulose kan overføres fra dyr til mennesker, men også fra mennesker til dyr, og er derfor en såkaldt zoonose. 

Infektion med kvægtuberkulose forekommer normalt gennem luften. Sygdommen er først symptomfri, inden tumorlignende ændringer og tumorlignende knuder (tuberkler) dannes i lymfeknuder og organer. Sygdommen har man længe kæmpet mod i Tyskland.

I mere end 20 år har kvægbesætningerne i landet været officielt fri for tuberkulose, med enkelte, lokale, sporadiske udbrud.

Læs også