Nu over 500 ASF-tilfælde i Tyskland: - Men der er lang vej endnu

Efter et møde mellem statslederne i Brandenburg og de lokale svineproducenter i det berørte område er budskabet klart: Tyskland er godt på vej til at blive ASF-frit – men det bliver en lang og sej kamp.

513.

Så mange tilfælde af afrikansk svinepest (ASF) er der i alt konstateret i Tyskland siden det første tilfælde den 9. september 2020.

311 af fundene kommer fra Oder-Spree, 154 fra Märkisch-Oderland, 31 fra Spree-Neisse og 17 fra Görlitz i Sachsen.

Mødtes med svineavlerne

Lederen for det tyske ASF-kriseteam¬, Anna Heyer-Stuffer, og statssekretær for landbrug, Silvia Bender, indgik i en dialog med medlemmerne af svineproducenternes interessegrupper i Brandenburg, Sachsen, Mecklenburg-Vorpommern og Thüringen. Her diskuterede de situationen i de områder, der var berørt af ASF. På den digitale konference viste statssekretærerne deres forståelse for den vanskelige situation i branchen.

- Jeg vil gerne takke branchens repræsentanter for den åbne udveksling. Jeg er klar over, at der er store bekymringer i svinebedrifter. Prisen på svinekød faldt med epidemien og eksportforbuddet, især til Kina, og det er fortsat vigtigt at undgå risikoen for, at sygdommen spredes til tamsvinebesætningerne, sagde Anna Heyer-Stuffer.

- Alt dette sætter i øjeblikket branchen under stort pres. Men jeg advarer også mod at skabe falske forventninger. Selvom vores foranstaltninger skrider hurtigt frem og viser indledende succes, kan jeg sige klart: Vi er kun i begyndelsen af epidemikontrollen, hvor vi kun kan få succes, hvis alle arbejder sammen. Det tog to år for Belgien, før de var sygdomsfri. I Brandenburg har vi dog at gøre med et område, der er otte gange større, tilføjede hun.

Lang vej endnu

Også statssekretæren for landbrug i Brandenburg, Silvia Bender, understregede, at der endnu er mange udfordringer, der skal overvindes, inden delstaten er ude på den anden side.

- Siden epidemiens udbrud har vi været i tæt kontakt med svinebedrifterne i landet, blandt andet for at finde løsninger på den midlertidige slagtepukkel og til at hjælpe med økonomiske tab. Vi arbejder i øjeblikket på et tilskud til yderligere veterinærydelser eller længere transportomkostninger, lød det fra Silvia Bender. 

- Derudover kræver vi yderligere finansieringsprogrammer fra regeringen, så den vanskelige tid kan bruges til at opføre stalde, der øger dyrevelfærden. Men det er også klart: En fuldstændig fjernelse af vildsvinepopulationen i de hvide zoner og kerneområder vil tage tid. Arealet af de tre kerneområder alene dækker omkring 43.000 hektar med en meget høj vildsvinebestand, tilføjede hun.

Læs også