Bank: Rapporter om nye udbrud af ASF i Kina

Rapporter om nye udbrud af ASF i Kina er med til at give usikkerhed i afgrødemarkedet, vurderer bank.

Der er ifølge Jyske Banks afgrødekommentar nye rapporter om ASF i Kina, og det giver nye hovedbrud for afgrødemarkedet, fordi det i sagens natur kan to veje: Enten kan sygdommen sprede sig yderligere, eller også kan udbruddene blive inddæmmet. 

- En stor andel af prisfesten i afgrødemarkedet har været drevet af stigende kinesisk import, med begrundelsen om en stærk efterspørgsel fra landbruget, og genopbygningen af landets svinebestand, konstaterer Jyske Bank i afgrødekommentaren.

Den kinesiske svineproduktion fik i løbet af 2020 et kraftigt opsving, efter at sektoren i 2019 stod overfor store udfordringer med afrikansk svinepest. Kinas svineproduktion faldt således i 2020 med kun 3,3 procent til 41,13 millioner tons efter at være faldet 21 procent i 2019, ifølge tal fra Reuters.

Høj svinepris

I et nyhedsbrev skriver Tican, at det forholdsvis lille fald overrasker nogle analytikere, der havde forventet fald på op til 15 procent i 2020. Politisk opbakning og store investeringer svarende til 190 milliarder danske kroner har imidlertid rettet op på den kinesiske svineproduktion, skriver Tican, der har The Pig Site og Reuters som kilde.

Alligevel nåede prisen på svinekød hele 47 yuan (44 kroner) pr. kg. i sidste uge, lyder det ifølge The Pig Site fra en kilde i Kina.

Mistanke om ulovlig vaccine 

Der er ingen godkendt vaccine mod afrikansk svinepest, som ikke er skadelig for mennesker. Men mange kinesiske landmænd, der kæmper for at beskytte deres svin, har tyet til ikke-godkendte produkter, lyder det ifølge Reuters fra branchens insidere og eksperter. De frygter ulovlige vacciner har skabt utilsigtede infektioner, som nu spreder sig.

De nye virusvarianter kan sprede sig globalt gennem smittet kød og inficere svin, der fodres med køkkenaffald. Det er alment kendt, at virussen overlever i flere måneder i nogle svinekødsprodukter.

Kinas ministerie for landbrug og landdistrikter reagerede ikke på journalisters ønske om kommentarer. Men den har udsendt mindst tre advarsler mod anvendelse af uautoriserede afrikansk svinepest-vacciner og advarer om, at de kan have alvorlige bivirkninger, og at producenter og brugere kan sigtes for en strafbar handling.

I august sagde ministeriet, at man ville teste grise for forskellige stammer af virussen som en del af en landsdækkende undersøgelse af illegal brug af vaccine.

Der er hidtil ikke offentliggjort nogen fund om emnet, som er meget følsomt for Beijing. Rapporteringen af de nylige udbrud af afrikansk svinepest blev omfattende dækket over.

Læs også