Bovaer-tilskud kan blive del af klimaplan

Landmænd, der vil bruge Bovaer som fodertilskud til kvæg, skal have tilskud til at købe det, foreslår regeringen som en del af forhandlingerne om at nå 2025-målene for udledningen af CO2. Det får kritik af venstrefløjen.

Klimaminister Lars Aagaard (M) er på vej mod en politisk aftale, der skal sikre, at Danmark kan leve op til målene om reducering af klimagasser frem til 2025, og et af virkemidlerne skal være tilskud til landmænd, der vil bruge det klimaeffektive foderstoftilskud Bovaer.

Det skriver Altinget. Flere steder i Danmark har der i nogen tid kørt forsøg med at give køer det hollandsk udviklede tilsætningsstof, og ifølge forskere har stoffet betydet, at udledningen af metan fra køer er blevet sænket med 30 procent.

Kilder siger til Altinget, at regeringen går efter en bred aftale på området med Liberal Alliance, de Radikale, SF og Konservative. Til gengæld får forslaget kritik fra den yderste venstrefløj.

- Det er ikke særlig godt at komme med det nu. Vi står over for nogle CO2-forhandlinger på landbruget, og der kan der være mange ting i værktøjskassen, og hvis det er, at landmænd vil bruge Bovaer, så kan det være noget, som tæller med i den klimaindsats, man skal lave. Så en tilskudsordning synes vi er helt forkert, siger landbrugsordfører hos Enhedslisten, Søren Egge Rasmussen, til Altinget.dk.

Forventer aftale i november

Tilskudet til Bovaer skal sammen med en øget dieselafgift på 60 øre pr. liter inklusiv moms være med til at sikre, at Danmark får sænket CO2-udledningerne med 50-54 procent i 2025, hvilket vil kræve en nettosænkning af udledningerne på over 2 tons CO2-ækvivalenter. I det nuværende forslag fra regeringen bliver udledningen af klimagasser sænket med 800.000 tons.

Ifølge Altinget skal en ny aftale være på plads senere i denne måned.

Læs også