Utilfredse DC-andelshavere smækker med døren: - Det koster milliarder for os landmænd

Andelshaverne Martin Lund Madsen, Mads Rauff-Bjerre og Mikkel Buus Jensen har længe været i oprør over, at svineproducenterne tækkes med lav notering i Danish Crown. Nu trækker Martin Lund Madsen og Mads Rauff-Bjerre sig fra Vedtægtsudvalgets arbejde, som netop skulle fremtidssikre og professionalisere Danish Crown.

Tre store andelshavere i Danish Crown har valgt at sende et åbent brev til alle andelshavere i Danish Crown for at råbe vagt i gevær over bureaukrati og egeninteresser der efter deres mening gennemsyrer arbejdet i Vedtægtsudvalget.

»Vi har forsøgt at påvirke fra de interne linjer og er gået medlemsdemokratiets vej. Vi har også delt vores bekymring og frustration internt og eksternt, og vi har engageret os i Vedtægtsudvalgets arbejde, som netop skulle fremtidssikre og professionalisere Danish Crown.

Men dialogen bremses desværre hurtigt af egeninteresser og bureaukrati. Senest har vi erfaret, at arbejdet i Vedtægtsudvalget udvandes og præges af manglende forståelse for den brændende platform, Danish Crown helt åbenlyst står på.

Mads Rauff-Bjerre og Martin Lund Madsen, de to af os, der sidder i Vedtægtsudvalget, har derfor valgt at trække os fra udvalget. Vi kan ikke stå på mål for de anbefalinger, udvalget når frem til«, skriver andelshaverne ud og fortsætter:

Dybfølt bekymring

»Vi er blevet skudt i skoene, at vi ser stort på medlemsdemokratiets spilleregler, og at vi vil virksomheden det dårligt ved at gå ud offentligt med vores kritik. Det er på ingen måde tilfældet. Tværtimod. Dette åbne brev er skrevet med afsæt i en stor, dybfølt bekymring for vores fælles virksomhed og med det største ønske om at se et sundt og solidt Danish Crown fremadrettet.

Vi håber, I er enige med os i, at der skal ske forandringer. Vi håber, at I hver især vil hjælpe med at lægge pres på bestyrelserne, så vi kan byde en ny CEO velkommen til et Danish Crown med en professionelt ledet A/S-bestyrelse. Kun på den måde kan vi slukke ilden på den brændende platform og skabe en sund fremtid for Danish Crown, for alle os andelshavere, for lokalsamfundene og for Danmark.«

Koster milliarder

»Det koster milliarder for os landmænd, at vi har en notering, der i flere år har været lavere end andre europæiske slagterier, aktuelt mere end 2,50 kr./kg lavere.

Det koster også, at Danish Crown har måttet afskrive over 382 millioner kroner i forbindelse med lukning af slagteriet i Ringsted. Hvor andre landes griseproduktion stiger, er vi inde i en ond spiral i Danmark. En ond spiral, der meget hurtigt kan gå endnu stejlere nedad, når priserne svigter, leverandører finder nye aftagere, og der skal lukkes anlæg og laves flere dyre afskrivninger.

Det koster ikke kun for os andelshavere. Det koster også arbejdspladser på både slagterierne, i bedrifterne og i de tilknyttede erhverv. Landsbyer lider, og ultimativt flytter det fødevareproduktion ud af Danmark, hvilket ingen kan have interesse i.

Det er nogle af de konsekvenser, som vi andelshavere, lokalsamfundene og Danmark mærker.«

Gør ondt

Ifølge andelshaverne er årsagen åbenlys.

»Da andelsbevægelsen blev grundlagt i Danmark for mere end 150 år siden, var det med formålet at øge den enkelte andelshavers indtjening ved at gå sammen i større, mere professionelt drevne enheder, end den enkelte kunne drive selv.

Men i vores andelsejede Danish Crown har det længe knebet med indtjeningen og værdiskabelsen for os andelshavere. Senest endda i en grad, hvor andre danske slagterier kan tilbyde højere noteringer end Danish Crown. Det er historieskrivning, der gør ondt at være vidne til.

Landmænd er dygtige til at være landmænd. Men at være en dygtig landmand gør os ikke kompetente, kvalificerede og handlingsparate til at stå i spidsen for driften af en virksomhed med en omsætning på over 70 milliarder kroner. Tiden er for længst løbet fra en model, hvor det øverste, strategiske og kommercielle organ primært udgøres af landmænd i en virksomhed af Danish Crowns størrelse. Derfor brænder platformen, og derfor skal der handles. Nu«, skriver de videre.

Mangler nødvendige kompetencer

»Sammenligner man med bestyrelser i virksomheder med en tilsvarende milliardomsætning, er det iøjnefaldende, hvor lidt tung og ekstern kompetence der er repræsenteret i Danish Crowns A/S-bestyrelse. Vores helt klare overbevisning er, at vi mangler både kommercielle erfaringer og erhvervslederkompetencer i vores A/S-bestyrelse. Vi har i dag nogle få kompetente eksterne bestyrelsesmedlemmer, men det gør desværre ikke, at alle nødvendige kompetencer er til stede i bestyrelseslokalet.

Det har betydet, at bestyrelsen ikke har levet op til sit ansvar om at sætte strategisk retning, sparre med direktionen og sikre lønsom, konkurrencedygtig forretning.

Det har vi tydeligt set konsekvensen af med de seneste mange års manglende performance, kun afbrudt af et kort Kina-eventyr, lukning af slagterier og dårlige noteringer til os leverandører.

Om lidt siger vi velkommen til en ny CEO. En CEO, som får behov for en erfaren og kompetent kommercielt tænkende sparringspartner. Derfor mener vi, at det er tvingende nødvendigt, at vi får en ekstern, tung profil ind som formand i A/S-bestyrelsen. Her er erfaring med turnarounds i globale virksomheder mere kvalificerende end erfaring med egen griseproduktion.

Som landmænd rundt om i Danmark driver vi hver dag vores bedrifter velvidende om, hvad vi er gode til, og hvornår vi skal have fat i en ekspert. Nogle gange skal der en revisor på banen, andre gange en dygtig dyrlæge. Det er samme tilgang, vi efterspørger i Danish Crowns øverste organer: Et Amba, der drives af vores landmandsinteresser i tæt samspil med en kommercielt drevet A/S-bestyrelse og -forretning«.

Læs også