DC-andelshaver: - Slagtesvin er en dårlig forretning, men det er nødvendigt, at vi står det igennem

- Lige nu er det sgu’ lidt af en ond spiral for slagteribranchen herhjemme, lyder det fra bekymret svineproducent, der håber, det snart vender, så der også fremadrettet kan slagtes grise herhjemme.

- Som det er nu og har været i snart mange uger, kan man ikke sætte smågrise i sin stald og lave penge på det. Det kan man ikke, fordi noteringen nu har ligget i samme leje i mange uger.

Sådan lyder der fra Paul Bonde Christiansen som reaktion på, at Danish Crowns notering har ligget på uændrede 13,80 kroner i 16 uger i træk.

- Jeg håber, at priserne snart nærmer sig hinanden Europa, men det skal naturligvis ske ved, at vi kommer op til de andre og ikke ved, at de andre kommer ned til os

Paul Bonde Christiansen, svineproducent

Paul Bonde Christiansen er svineproducent på Als, hvor han laver omkring 6.000 avlssvin og 12.000 hangrise årligt, som bliver slagtet hos Danish Crown.

Savner situationsfornemmelse

Selvom Danish Crown offentliggjorte sin spareplan Horizon forleden, har det ikke fået svineproducenten til at se med mildere øjne på situationen:

- Man kan selvfølgelig sige bedre sent end aldrig, men jeg må sige, at jeg undrer mig over, at de ikke har gjort det noget før. Den ulige pris for smågrisene i forhold til slagtesvin har jo varet længe og kan jo næppe have gået nogens næse. Heller ikke i slagteriet, mener han.

- Men jeg bliver altså provokeret over at høre Jais Valeur sige på TV, at slagteriet ikke er i krise, tilføjer han.

Ønsker slagteriet alt godt

Men Paul Bonde Christiansen ærgrer sig ikke kun på egne vegne:

- Jeg ønsker jo, at det lykkes for Danish Crown, for jeg mener, at det er produktionen af slagtesvin her i landet, der giver erhvervet sin berettigelse, men jeg ærgrer mig over, at den lave notering får flere til at træde ud af erhvervet.

- Det er jo dybt tragisk i forhold til, at det udvander Danish Crowns fremtidige drift, og når der bliver færre slagtesvin, bliver der også færre til at betale den fælles regning, påpeger han.

Slagterilukning koster på noteringen

- Lige nu sidder vi jo med en fællesregning for lukning af slagterier, siger svineproducenten, som også frygter for Herningslagteriets skæbne.

- For hvert slagteri, der lukker, bliver regningen jo endnu større, og eftersom der hele tiden bliver færre grise til at betale det, så er det jo en skæbnesvanger retning, det er lige nu med den notering, siger han.

- Det er jo hele Europa, som er langt foran os (på noteringen, red.), og for mig at se er det en ond spiral for både slagteriet og for slagtesvineproduktionen i Danmark, siger svineproducent Paul Bonde Christiansen.

Lysner det til efteråret?

- Jeg fornemmer, at Danish Crown får mulighed for at komme tættere på den europæiske gennemsnitspris, når vi når slagteriets oktoberregnskab, så det håber jeg er rigtigt, lyder det fra svineproducenten.

- Både for slagteriet og for os svineproducenter ønsker jeg virkelig, at det lykkes for Danish Crown at komme med, fordi vi er dybt afhængige af det.

Men for Paul Bonde Christiansen er det en gåde, hvorfor den danske notering ikke kan følge med de andre noteringer i Europa, som ligger langt over den danske notering.

Ligner Holland

- Holland har jo også en stor andel af eksport og et lille hjemmemarked ligesom os, men de kan godt følge med de andre noteringer i Europa. Derfor har jeg svært ved at se, hvorfor vi ikke kan være med, og jeg synes ikke, jeg har fået en ordentlig forklaring endnu, lyder det fra svineproducenten.

Han fortæller, at han har lyttet med ved nogle online-møder, som Danish Crown har afholdt, hvor de er kommet med nogle forklaringer.

- Men altså, jeg tror vi »bare« bliver nødt til at bide tænderne sammen og stå det ud.

Bakker nyt initiativ op

Paul Bonde Christiansen fortæller, at fordi han på grund af sin avl ikke har mulighed for at lave galtgrise, så har han heller ikke mulighed for at eksportere de smågrise, han ikke kan bruge i avlen, og derfor er der ikke andet at gøre end at levere dem som hangrise.

Han fortæller også, at han har stor forståelse for det seneste initiativ fra slagteriet, der går ud på, at man skal oplyse, hvor meget man har tænkt sig at levere det kommende år, og at man risikerer en økonomisk straf, hvis man afviger væsentligt fra de oplysninger man har givet.

- Jeg ser det som nødvendigt for slagteriet i forhold til, at de kan tilpasse den fremtidige drift og kapacitet.

- Men hver gang der kommer sådan noget som det her, så føler vi os selvfølgelig mere låst.

Håber det snart vender

- Uden at jeg har sat mig så meget ind i det, så håber jeg ikke, det får den store betydning for os og for andre, der kører uændret drift. Det burde det i hvert fald ikke. Men det betyder nok, at de, der hopper ind og ud af slagtesvineproduktionen, måske tænker sig lidt mere om.

- Men altså, lige nu er det sgu’ lidt af en ond spiral for slagteribranchen herhjemme, men jeg håber, vi kommer godt igennem, og at det snart vender, så vi kan holde nogle grise herhjemme.

Noteringen skal stige

- Jeg håber, at priserne snart nærmer sig hinanden Europa, men det skal naturligvis ske ved, at vi kommer op til de andre og ikke ved, at de andre kommer ned til os, understreger Paul Bonde Christiansen.

Svineproducenten understreger, at han ikke er sat i verden til at køre slagteridrift, så det vil han helst ikke kloge sig alt for meget i. Man han håber, det er de rigtige kapaciteter, der er ansat på slagteriet, og at slagteriet har den rigtige ledelse, som er opgaven voksen med at få slanket virksomheden og tilpasset produktionskapaciteten løbende, som der er behov for.

Læs også