Symfoni i svinestalden: Stor efterspørgsel på musikalsk fodringsrobot

Under Covid-19-pandemien er det væltet ind med ordre på den brasilianske, musikafspillende foderrobot, Roboagro, da landmænd stræber efter at reducere omkostninger under pandemien.

Roboagro, det privatejede selskab, der sælger foderrobotten, der spiller klassisk musik, sagde i en erklæring torsdag, at ordrer på robotten steg i gennemsnittet 400 procent til 60 enheder per måned.

Maskinen bruger lineære foderautomater, så dyrene, der er opdelt i stierne, kan modtage den nøjagtige mængde foder, der er nødvendigt for hvert måltid. Efterhånden som den arbejder sig gennem stalden, spiller den klassisk musik, som virksomheden hævder, gør grisene mindre stressede.

Roboagros direktør, Giovani Molin, sagde i erklæringen, at robotten hjælper med at reducere den menneskelige tilstedeværelse på svinebedrifterne og genererer data, der hjælper med at forbedre den samlede besætningsstyring.

I en gennemsnitlig bedrift tegner foder sig for op til 75 procent af svineproduktionsomkostningerne, og hver en øre tæller midt i en stejl stigning i kornpriserne på grund af den voldsomme efterspørgsel.

Ifølge Roboagro kan landmænd, der bruger teknologien, forbedre foderomdannelsesforholdet mellem svin og øge dyrekvaliteten. Robotten kan spare et anslået 47.500 kroner pr. år pr. parti på 1.000 dyr, fastslår virksomheden. Beregning, inkluderer imidlertid ikke arbejdsomkostninger.

Fra Roboagro lyder det, at dens robot er i brug på omkring 500 gårde i Brasilien, inklusive leverandører til store processorer som JBS SA og BRF SA, der kæmpede med COVID-19-udbrud på deres faciliteter.

Læs også