En fjer bliver til fem måltider?: Thai-forsker undersøger fødevaremuligheder i hønsefjer

Da thailandske Sorawut Kittibanthorn ledte efter nye typer af spildprodukter til genbrug, blev den daværende studerende i London tiltrukket af de millioner af tons kyllingefjer, der blev kasseret hvert år. Nu vil han undersøge, om fjerene kan blive et flyvende hit på tallerkenen.

Rundt om i verden er den store dagsorden fortsat, hvordan vi optimerer vores fødevareproduktion. Ord som bæredygtighed, cirkulær produktion og madspild er nogle af de helt store nøgleord. 

I Danmark bryster vi os ved at få anvendt så meget af vores grise som muligt. Det er godt for et land som vores, hvor svinekød er en af vores helt store eksportgevinster. På verdensplan er det imidlertid kyllingekød, der bliver spist mest af – og her er der millioner af hønsefjer, der blot bliver smidt væk som affald.

Det fik den 30-årige thailandske forsker, Sorawut Kittibanthorn, til at undersøge næringsindholdet i de mange fjer og hvilke applikationsmuligheder, der er i dem.

Nu tilbage i sit hjemland Thailand søger den 30-årige finansiering til at fortsætte sin forskning i, hvordan man bedst konverterer næringskomponenten, der findes i fjerene, til et pulver, der kan omdannes til en mager, proteinrig kilde til spiselig mad.

- Kyllingefjer indeholder protein, og hvis vi er i stand til at servere dette protein til andre i verden, vil efterspørgslen fra alle ... hjælpe med at reducere spild, sagde Sorawut Kittibanthorn til Reuters.

Faktisk ser potentialet enormt ud i betragtning af, at Sorawut Kittibanthorn regner med, at cirka 2,3 millioner tons fjer dumpes alene i Europa hvert år.

Med det generelt højere fjerkræforbrug i Asien, mener han, at der kunne være op til 30 procent mere fjeraffald, der kunne udnyttes i regionen.

Sorawut Kittibanthorn, der studerede til en Masters of Material Futures i London, forklarer, at ideen stadig er nødt til at gennemgå andre forsknings- og udviklingsfaser.

Imidlertid har prototyper, herunder hans optagelse af kyllingemad og en erstatning for bøf, modtaget positive anmeldelser fra visse instanser indenfor området.

Hathairat Rimkeeree, professor i fødevarevidenskab ved Kasesart University, er en af dem, der er glædeligt overrasket over resultaterne.

- Jeg tror, det har potentialet til at blive en alternativ fødekilde i fremtiden.

Plantebaserede erstatninger for kød har fået popularitet, efterhånden som flere mennesker skifter til vegansk eller vegetarisk kost, midt i stigende bekymring over sundhedsrisici ved at spise kød, dyrevelfærd og miljøfarerne ved intensiv dyreavl.

Mens fjerbaserede fødevarer ikke kunne kategoriseres som veganer eller vegetarer, mener Sorawut, at de også bør betragtes som en etisk spise.

- Jeg planlægger at nærme mig restauranterne med nulaffald, for selvom disse retter er lavet af fjerkræaffald, er det stadig et biprodukt fra dyr, vi bruger normalt.

Læs også