Mitsubishi indgår partnerskab om kommerciel salg af kultiveret kød i Japan

Mitsubishi Corperation har fået en partner i israelske Aleph Farm, for at lægge fundamentet for at kunne sælge laboratorieproduceret oksekød i Japan – et marked, hvor sulten på kød vokser.

Det asiatiske marked er i øjeblikket på forkanten når det kommer til alternativer til den klassiske bøf. I december blev Singapore det første land i verden, der har tilladt kommercielt salg af laboratorieskabt kyllingekød.

Nu følger det næste store skridt i den østlige del af verden, når Japans største handelsvirksomhed går sammen med det Israelfunderede Aleph Farm, der er kendt for at være frontløbere på laboratorieproduceret oksekød.

De to virksomheder vil arbejde på at skræddersy Aleph's oksekød - dyrket i kar fra levende dyrs muskelceller - efter smag og nuancer hos japanske forbrugere og regulerende organer, lyder det fra Aleph Farms administrerende direktør, Didier Toubia, i et interview med Bloomberg.

De ville derefter bruge Mitsubishis produktionskapacitet til at opskalere produktion og distribution.

Aleph, hvis investorer inkluderer den amerikanske fødevaregigant Cargill Inc., planlægger at sælge sit første parti af sit kultiverede kød til forbrugere i Asien næste år, hvor Japan er ”højt på listen” over mållande.

- Samarbejdet demonstrerer Aleph Farms' strategi om at arbejde sammen med fødevare- og kødindustrien for at sikre en vellykket integration af dyrket kød i økosystemet, samtidig med at vi maksimerer den positive indvirkning, vi får, siger Didier Toubia i en pressemeddelelse og fortsætter: 

- Vi er glade for at bringe dyrket kødproduktion tættere på det japanske marked. 

En boomende industri 

Det nye partnerskab afspejler de nyeste fremskridt, som den såkaldte kultiverede kødindustri har gjort, og som hovedsagelig opstod som reaktion på dyrerettigheder og miljøhensyn verden over. Aleph Farm er blandt omkring 60 startups, der kæmper for at sælge kød eller fjerkræ, der helt går uden om slagteriet og moderne landbrug i industriel skala, og det er mange af verdens lande ved at åbne øjnene og bane vej for, at forbrugerne kan få glæde af det. 

Tokyo-baserede Mitsubishi, der ved seneste afregning havde 15,6 milliarder dollars (94,19 milliarder kroner) i fødevaresalg, tapper på en industri, der forventes at vokse. Det cellebaserede kødmarked forventes at faktisk at nå 140 milliarder dollars (845,32 milliarder kroner) i løbet af de næste ti år ifølge prognoser udarbejdet af Blue Horizon Corp., der investerer i alternative proteiner.

David mod Goliat 

På trods af et tilsyneladende højt beløb, er det stadig ikke i nærheden af størrelsen på kødindustrien, som sidste år var på svimlende 1,3 billioner dollars (7,85 billioner kroner). Samtidig er de høje omkostninger ved produktionen samt forbrugernes skepsis over for smag og sundhedsmæssige konsekvenser blandt de største barrierer for accelereret vækst i den kultiverede kødindustri.

Verdens regeringer skal også overbevises. Israels premierminister Benjamin Netanyahu er en af de få, der allerede støtter sektoren - han besøgte en Aleph Farms’ fabrik i sidste måned og prøvede deres kultiverede bøf, som en del af hans initiativ til at fremme landets opstart i sektoren.

Alligevel skynder Aleph Farms sig ikke sit produkt på markedet og er især opmærksom på de specifikke præferencer på det japanske marked, der blandt andet er berømt for sit ”Wagyu-oksekød”.

- Vi er muligvis det tredje eller fjerde firma, der frigiver et produkt, men det er fordi vi er fokuseret på forbrugeraccept. De har høje forventninger til deres kød, og vi ønsker at ramme plet, afslutter Didier Toubia.

Både Mitsubishi Corporation og Aleph Farms er medlemmer af "Cellular Agriculture Study Group" - et konsortium, der implementerer politiske forslag under det japanske Center for Rule-Making Strategy. Konsortiet samler en række eksperter om definition og konstruktion af cellulære landbrugsfødevarer. Det tilføjer også en afklaring af betingelserne for, at japanske produkter og teknologier har international konkurrenceevne, og der oprettes anordninger til sameksistens og rollefordeling med eksisterende industrier.

Læs også